Pluimveehouderij

Nieuws 32 reactieslaatste update:21 nov 2014

Nieuwe vogelgriep in Ter Aar

Den Haag - Op een pluimveebedrijf in Ter Aar is een nieuwe besmetting van vogelgriep vastgesteld. De uitbraak betekent dat vanaf donderdag 14 uur opnieuw voor 72 uur in heel Nederland een vervoersverbod geldt voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest, pluimveesperma en strooisel. Voor gemengde bedrijven met pluimvee geldt een vervoersverbod voor alle dieren en alle mest. Melkveebedrijven met een pluimveetak mogen geen melk afvoeren.

Er geldt ook een ophokplicht voor maximaal 72 uur.

De besmetting is aangetroffen op een gesloten  bedrijf met  43.000 legkippen in drie stallen. Het is vermoedelijk hoogpathogene aviaire influenza, meldt het ministerie van Economische Zaken  in de regelingen die in verband met de uitbraak zijn getroffen.

Uit het contactonderzoek blijkt dat er  geen relaties zijn tussen dit besmette bedrijf en het afgelopen zaterdag besmet verklaarde bedrijf in het Utrechtse Hekendorp.

Het Zuid-Hollandse Ter Aar is net als Hekendorp een waterrijk gebied met veel wilde watervogels.

Rond het besmette bedrijf is een beschermingsgebied (3 kilometer) en een toezichtsgebied (10 kilometer)  ingesteld. In dit gebied liggen vier pluimveebedrijven die op dit moment allemaal geen dieren in de stallen hebben. Contactbedrijven van het besmette bedrijf worden onderzocht.

De besmetting is ontdekt nadat ziekteverschijnselen bij het bedrijf in Ter Aar waren vastgesteld. Het moet nog officieel worden vastgesteld dat het gaat om de hoogpathogene variant van de vogelgriep. De verwachting is dat de bevestiging daarvan vrijdag komt.

 

Volg alles over de vogelgriep in het dossier Vogelgriep

Foto

 • Nieuwe vogelgriep in Ter Aar

Laatste reacties

 • Burnetti

  Vreselijk voor de betrokkenen maar een nieuwe besmetting was te verwachten.

  STALHYGIËNE!!!

 • vanboven

  Goedendag,

  Wij zijn eierhandelaar, mogen wij wel of niet eieren bezorgen bij onze klanten??

  Hoop op een snelle reactie.

  Gr.

 • Burnetti

  Beste vanboven: De NVWA en het ministerie van EZ gaan over de maatregelen. Boerderij heeft hierin geen bevoegdheid. U kunt bellen naar het nummer dat op de site van de NVWA staat. Sterkte en succes.

 • alco1

  @Burnetti.
  Hoe kom jij erbij het 'stalhygiëne te noemen.

 • Burnetti

  @alco1: het betreft wederom een gesloten stal. Besmettelijk materiaal sleep je van buiten (vuil) naar binnen (schoon). Stalhygiene. Niets nieuws.

 • Broes

  @alco1: of je sleept het van binnen (vuil) naar buiten (schoon). Stalhygiëne werkt twee kanten op en heeft geen vooroordelen.

 • alco1

  Je zegt eerst. 'Was te verwachten' en dan groots Stalhygiëne. Daarom mijn opmerking. Net alsof je er meer van wist.

 • crisismanager

  hoe komt het eigenlijk dat deze variant niet aangetroffen word op biologische of uitloopbedrijven,moest het aan stalhygiene liggen ?een boer zou wel op zn sokken in de stal moeten gaan,maar 12000 kippen buiten komen niet in aanraking.ik vind het echt heel raar en heb er zo mijn bedenkingen bij.

 • Burnetti

  Kijk even wat AB Oosterhaus gisteren in de Utrechtse locale krant schreef.

 • oeleboele

  Brunetti woon jij misschien op 3 hoog achter ofzo?
  Hoe en wat? dat is toch moeilijk te zeggen, en al helemaal niet op de manier zo jij het brengt, alsof de pluimveehouder er maar een potje van maakt.

 • tc

  BIJVOORBEELD: Overvliegend iets poept en t valt in de buurt van un lucht inlaat of in de buurt van een ventilator...... of dergelijke ...... dag stalhygiëne

 • B.Jongsma

  Wat schreef die dan ,woon in Friesland , lees die krant niet ?

 • alco1

  Burnetti lijkt mij 'gekleurd'. Als je al verwijzingen moet doen.

 • marco-vdb

  Helaas is het wel zo... Je sleept t zelf de stal in. Dat er nog geen bedrijven met uitloop getroffen zijn, is een wonder. Zal wel niet lang meer duren. Het is triest voor de getroffenen. Het betekent wel dat de knoppen bij iedereen om moeten. Of de hygiene maategelen moeten overal een paar niveaus omhoog of je kunt Nederland - exportland vergeten. 2 keer prijs in 1 week zonder relatie tussen de bedrijven betekent dat de druk van buiten hoog is. Dan is de discussie (van afgelopen zondag) wel of geen kippen buiten helemaal geen discussie meer!

 • Burnetti

  Dit is de tweede HPAI epidemie die ik van dichtbij meemaak. Het leed van 1300 ondernemers wiens bedrijf werd geruimd kleurt je inderdaad.

 • crisismanager

  hoi b.jongsma heb het even opgezocht.ab pleit eigenlijk voor ophokplicht tijdens vogeltrek.de risicos bij uitloopbedrijven zijn veel te groot zegt hij,maar daar hebben we niet veel aan.zijn 2 bedrijven zonder uitloop.en dat de hygiene beter moet.ik heb op rtv utrecht trouwens nog een artikel gelezen 'buurtbewoners bang voor nieuwe vogelgriep uitbraak'. komen 2 broeders aan het woord die vinden dat het groene hart geen plaats is voor een kippenfabriek.en dat deze fabriek antibiotica uitstoot en sinds deze week dus ook vogelgriep uitstoot.het is echt geen gezonde omgeving en geen pretje om hier te wonen.ocharme deze pluimveefamillie,als je dan ook nog zo een buren hebt ,ben je helemaal mooi klaar. steun gvd in plaats deze famillie en steek ze een hart onder de riem de komende maanden. sterkte

 • Burnetti

  Kijk zo wordt er met hygiene omgegaan bij een bedrijf dat kort ervoor vanwege AI is geruimd:

  Mooi bedrijf, maar of je dit moet willen?

  http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Foto-Video/2014/10/Het-gaat-ons-weer-goed-na-vogelgriep-1630275W/

 • alco1

  Je blijft in nevelen schrijven:Burnetti
  Eerst zeg je het kunnen verwachten met een verwijzing naar stalhygiëne. Dan zouden buiten lopen in jouw ogen nooit meer kunnen.
  Dan heb je zorgen over 1300 ondernemers. Terecht
  Dan zeg je: Een mooi bedrijf met erboven de vermelding. Zo wordt er met hygiëne om gegaan bij een bedrijf wat kort ervoor vanwege AI geruimd is.
  Zeg eens normaal wat je zeggen wil.

 • koestal

  vogelgriepvirus zit gewoon in de lucht met zulk vochtig weer,was vroeger met mond en klauwzeer ook zo,het verplaats zich net zo gemakkelijk door de lucht als door versleping over de grond

 • koestal

  Boeren met kippen en melkkoeien mogen ook geen melk meer leveren aan de zuivelfabriek,hier in de buurt was een boer die afgelopen weekend de melk op het riool loosde ,mag officieel ook niet,het waterschap stuurt dan weer een naheffing,zo hou je maar weer problemen !

 • info104

  De vraag is hoe houwen zulke ziektes buiten de deur, dan zullen we de stallen hermetisch moeten afsluiten van de buitenlucht en de buitenlucht virusvrij moeten inbrengen in de stal, nou vergeet het maar dat kan alleen in een ziekenhuis, wanneer we een normale hygiëne toepassen houd het wel op , we zullen dit soort besmettingen nooit voor de volle 100% kunnen voorkomen . Gewoon positief blijven en je best doen met hygiëne en laten we mekaar blijven steunen , t''komt altijd weer goed

 • niek brabant

  klopt info104. enigste waar ik het niet mee eens ben is dat van het ziekenhuis.

 • Burnetti

  52 pluimveebedrijven in Nederland hebben ook varkens op hetzelfde bedrijf. Worden deze varkens geruimd als het bedrijf besmet is met HPAI?

  Over het risico op gevaarlijke mutaties bij gemende pluimvee/varkensbedrijven zijn de dierenartsen, Roel Coutinho en Ab Oosterhuis al jaren heel duidelijk geweest. Dit heeft bij EZ niet geleid tot inzicht en beleid. Er komen pas regels nadat het incident zich heeft voorgedaan.
  Russisch roulette van de betreffende veehouders en de ambtenaren bij EZ.

  De mutatie van de Q-koortsbacterie in Nederland was niet te voorzien.
  Het gevaar van mutatie van het griepvirus op gemengde pluimvee/varkens bedrijven is al jaren bekend.

 • joannes

  @Brunetti, ben je wel eens over de grens geweest? Alle boeren houden verschillende dieren en sommigen slapen erbij! Dieren die buiten en binnen komen. In de sameleving is het niet anders! Zelfs de NLse! Huisdieren worden gepromoot door huisartsen voor weerstand bij kinderen! Dezelfde dieren die bij het uitlaten met hun neus over de grond en bij andere dieren contacten opdoen. Gevaar is er volgens mij altijd en die trekvogels vliegen al eeuwen over NL. Van tijd tot tijd een griep hoort erbij! Dat men voorzorgen neemt bij een grote kolonie kippen lijkt me vooral gemotiveerd voor economische redenen; export, en verspreidings schade. De volksgezondheid wordt er nu bij gehaald omdat we een slechte ervaring hadden met Vogelgriep waar uiteindelijk ook veel meer aan verdient is door Farmaceuten en Politicy dan dat het levens heeft gekost. Trouwens de gewone griep neemt al van 250 tot 2000 Nlders per jaar. http://nl.wikipedia.org/wiki/Griep

 • Ad7

  Zou het kunnen dat de poep via de ventilatiekoker naar binnen valt, het zijn nogal bombardementen van die ganzen.

 • Burnetti

  @joannes: durf je antwoord te geven op mijn eenvoudige vraag?

 • Zents beheer

  Ad7, dat kan zeker. Ik heb het al getest met kippen keutels. Valt zo naar binnen bij laag toerental. En dit komt nog al eens voor in deze tijd van het jaar. Ik heb maar een stal met nok ventilatoren maar heb er voor de zekerheid toch maar wat boven gemaakt al is de kans erg klein.

 • alco1

  @ Burnetti. Daar durft iedereen wel antwoord op te geven
  Die worden niet geruimd. Of dat zou moeten heb ik geen verstand van.
  Ik probeer zoveel mogelijk te lezen om er een beetje onderbouwd van te worden, maar als ik dat van jouw lees, wordt het onderwerp steeds waziger, volgens mij zit je vast in een heel nare ervaring.
  Je doet me een beetje denken aan @Politiek.

 • jp.bierema

  Burnetti's echte naam is J. de Vries, hij is werkzaam bij een andersoortig bedrijf en in de sector Gemeente/Overheden.
  Kom uit je hol de Vries en geef aan waarom jij zoveel kennis hebt van de problematiek.
  Boerderij roep ik op om het anonieme systeem van forums te beëindigen zodat men meer bewust is van wat men opschrijft.
  Groeten
  JP Bierema
  Usquert

 • wilcovanlaar1

  Vogelpest gaat inderdaad ook via de wind. In 2003 begon het in Scherpenzeel. De wind stond richting Putten, daar kwam het ook. De wind draaide en wij kregen het in Ederveen ook. Terwijl dat volgens deskundige niet kon via de wind ?

 • veldzicht

  Volgens mij wordt dat vogelpest virus van wilde vogels op stof,veertjes en poepdeeltjes met de ventilator naar binnen gezogen anders kan het toch niet.

 • joohoo

  Gezien de snelle reactie van links [ze wisten het haast eerder dan de kip zelf] en de stilte van de pvdd. Zijn hier aktiegroepen aan het werk die snachts stiekem filmen ???. Is al eerder gebeurt! Het verhaal met poep aan je schoen en watervogels vindt ik niet overtuigend.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.