Pluimveehouderij

Nieuws 1699 x bekeken

Nieuw vaccin tegen vogelgriep is klaar

Lelystad - Een vaccin tegen vogelgriep is klaar en kan snel grootschalig worden toegepast. Dat meldt het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen Universiteit en Researchcentrum in Lelystad.

Onderzoekers van het CVI hebben het nieuwe vaccin ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Universiteit Utrecht.

De onderzoekers hebben over hun vondst gepubliceerd in het oktobernummer wetenschappelijk tijdschrift Vaccine. Ze hebben een vaccin ontwikkeld dat alleen dode virusdeeltjes bevat. Het vaccin wordt in poedervorm geproduceerd, waardoor het heel stabiel is. De poeder wordt verstoven bij de kippen. Dieren hoeven niet apart te worden geïnjecteerd.  Met de inademing van de poeder worden de dieren weerbaar tegen een vogelgriepvirus. Het vaccin is getest  met het H5N1-virus.

Volgens het CVI is met dit nieuwe vaccin grootschalige vaccinatie mogelijk, waardoor grote uitbraken van vogelgriep kunnen worden beteugeld of voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.