Pluimveehouderij

Nieuws 1817 x bekeken 8 reacties

Nederland alleen in verzet tegen Oekraiense kooi-eieren

Den Haag - Nederland staat in de Europese Unie alleen als het gaat om verzet tegen de invoer van kooi-eieren uit Oekraïne.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zegt dat ze blijvend een punt zal maken van de gevolgen van het verdrag dat is gesloten tussen Oekraïne en de Europese Unie. Zij vindt dat overeengekomen moet worden dat Oekraïne voldoet aan de Europese dierenwelzijnseisen.

Zij constateert dat de grote partijen in het Europees Parlement voor het verdrag hebben gestemd.  "Maar dat verhaal is natuurlijk groter dan alleen de invoer van eieren", aldus Dijksma, die belooft met de nieuwe landbouwcommissaris deze kwestie te zullen bespreken.

Laatste reacties

 • ppda

  De titel van het stuk komt bepaald niet overeen met de inhoud, wat in veel kranten tegenwoordig normaal lijkt te zijn. Van een vak-krant verwacht ik dat niet.
  Graag zou ik meer tekst en uitleg hebben gezien over waarom Nederland 'alleen' staat (als dat al zo is) en waarom anderen niet tegen ongelijke spelregels zijn (wat niet te verwachten is van agrarische organisaties uit andere EU landen).
  Wat wel voorstelbaar is, is dat vanwege andere economische belangen onlogische, oneerlijke keuzes worden gemaakt simpelweg omdat het geld of politiek gewin oplevert.
  Mijn mening is dat het ronduit schofferend is tov pluimveehouders om ze wettelijk te verplichten zwaar te investeren in welzijnseisen en te verbieden om batterij eieren op de markt te brengen en vervolgens via een achterdeur diezelfde soort eieren weer toe te laten. Zo worden bedrijven en de mensen erachter kapot gemaakt.

 • gerjan slingenbergh

  Nog steeds kan Oekraïne niet exporteren naar Denemarken. Nederland kan met wat aanpassingen op het gebied van voedselveiligheid (salmonella) eieren uit de Oekraïne ook tegen houden maar wil het niet.

 • alco1

  Als onze buiten loop kippen nog meer salmonella bevatten dan hun kooi eieren, sta je met zo'n argument toch wel mooi in je hemd.

 • Zents beheer

  #3 alco1 kippen in Nederland worden doorlopend gecontroleerd op salmonella. Daarnaast worden in elk geval de uitloop kippen gevaccineerd . De laatste uitbraak met Nederlandse eieren is dan ook al van tijden terug.
  Dus het is beter je niet te bemoeien met zaken waar je totaal geen verstand van hebt.

 • Broederijbrok

  Vaccineren is geen garantie tegen salmonella, wel een bescherming voor de eerste 35 weken daarna moet hygiëne toch de oplossing bieden.

 • zon

  Er zijn EU landen die ondanks het verbod nog steeds legbatterijen hebben.

  Verwacht van die landen geen ondersteuning om de eieren uit Oekraine tegen te houden.
  Veel te bang om zelf aangesproken te worden op het niet naleven van de regels.

 • alco1

  @Zents beheer. Je moet moet Oekrainse eieren weren met argumenten die er toe doen en dat is dat hier geen eieren verhandeld mogen worden die geproduceerd worden op een manier die hier verboden is.
  P.S. Durf jij te beweren dat de legbatterij eieren uit de Oekraine meer salmonella bevatten?

 • joannes

  De NL stallen en slachthuizen leveranciers moeten nog afbetaald worden door de Oekrainers! Eieren boycotten geeft ze, de Oekrainers, de ruimte de leasecontracten te boycotten!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.