Pluimveehouderij

Nieuws 4720 x bekeken 14 reacties

Meer meldingen van verdenkingen van vogelgriep

Den Haag - Het aantal meldingen van verdenkingen van vogelgriep is behoorlijk toegenomen. Dat zegt een woordvoerder van de NVWA desgevraagd.

Sinds de eerste besmetting met hoogpathogene vogelgriep H5N8 werd vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Hekendorp worden er veel meer verdenkingen gemeld van vogelgriep. Volgens de NVWA is dat een normaal gevolg van een uitbraak. Ook toen er bijvoorbeeld in 2006 klassieke varkenspest werd vastgesteld in Duitsland, vlak bij Winterswijk, werden er meer meldingen gedaan van verdenkingen van varkenspest.
Tot nu toe werd op twee bedrijven een infectie met hoogpathogene vogelgriep vastgesteld; in Hekendorp en Ter Aar. Op internet wordt gespeculeerd over een derde verdenking, maar het ministerie kan niet bevestigen dat er een derde besmetting is. 
Een dierenarts van de NVWA riep op de bewonersbijeenkomst in Nieuwveen aanwezigen op om het te melden als ze verdenkingen van vogelgriep hebben. "Als er onder uw kippen opeens meer dieren dood gaan, meld het", aldus de dierenarts.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Stel je gooit dode kippen die door ziekte zijn gestorven door een ziekte (b.v. A.I.) in de daarvoor bestemde ton. Vervolgens zet je de ton aan de openbare weg en komt de vrachtwagen van Rendac de ton met een grijper ledigen. Als de ton leeg is zet ik hem weer bij mijn kippenschuur.
  De vrachtauto rijdt naar het volgende adres en ledigt daar de ton met de besmette grijper. Die pluimveehouder zet de inmiddels besmette ton bij
  zijn schuur. Op die manier kan het virus zich gemakkelijk verspreiden.
  Ik hoop dat het anders gaat het zou Kunnen.

 • hookwood

  Derde geval in Kamperveen geconstateerd....

 • tinus888

  ze zouden eigenlijk wegwerpzakken bij rendac beschikbaar moeten stellen

 • Schaapje

  Wegwerpzakken mag absoluut niet van Rendac. Volgens protocol mag er bij de verwerking van het destructiemateriaal geen andere voorwerpen de oven in - en al helemaal geen plastic. Zou voor sommige aanbiedingen van kadavers wel een oplossing zijn.( juist ter voorkoming van...) Maar helaas het meedenken door ons als agrariërs wordt niet op prijs gesteld. Wij hebben nl in het verleden ook meegemaakt dat door het warme weer binnen 1 dag het dier werd aangevreten door vliegen/maden. Uit voorzorg voor verspreiding van al die bacterien die vrij komen in een plastic zak gedaan en dicht gemaakt. Dit was een zeer grove overtreding aldus Rendac.

 • egmex

  Gerjan Zorg vooral in deze tijd er voor, voordat je de tonnen weer het erf ophaalt,
  dat je ze goed ontsmet. en dat geldt niet alleen voor kadaver tonnen!!!!!
  loop ook goed rondom het bedrijf, of er echt geen ongedierte naar binnen kan.

 • W.v.Bree

  Als je aan de ton hebt gezeten, handen wassen of handschoenen gebruiken en douchen in de hygienesluis voor je de stal ingaat.

 • gerjan slingenbergh

  @egmex en Bree. Het gaat er mij om of er door de verantwoordelijke instanties wel is gedacht aan deze vorm van besmetting. Zolang je niet weet hoe de besmettingen plaatsvinden kan een gerichte aanpak niet plaatsvinden.

 • gerardb

  @gerjan,

  Dat is inderdaad een optie! Had ik zelf nog niet bedacht.

 • Burnetti

  Wanneer Rendac tijdens een vervoersverbod niet rondrijdt kun je de kadaverton uitsluiten.
  Het grootste besmettelijke oppervlak van je bedrijf is het dak van je stal en het erf.
  Loop je met je dooie geïnfecteerde kippen rond dan zit het virus aan je handschoenen, overall, laarzen, bril, staldeur en alles dat je hebt aangeraakt.

 • gerjan slingenbergh

  Een vervoersverbod komt er pas als de ziekte is uitgebroken. daarvoor en daarna is dit voorbeeld en dagelijkse praktijk. Burnetti, weet jij
  hoelang de incubatie tijd van AI is?

 • Burnetti

  RIVM: ...2.2 Incubatieperiode
  De incubatieperiode van influenza-A-virussen bij dieren varieert per dier van 4 tot 15 dagen, mogelijk zelfs tot 3 weken....

  Sterkte Gerjan in deze vreselijk moeilijke tijd.

 • gerjan slingenbergh

  Dus kunnen we de kadaverton niet uitsluiten.

 • Momfer

  kadavertonnen moet je altijd ontsmetten, als je dat niet doet ben je een prutser!!

 • gerjan slingenbergh

  Dan wonen er veel prutsers in Nederland. Wie weet welke vrachtauto er op het eenden bedrijf in Barneveld is geweest?

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.