Pluimveehouderij

Nieuws 1660 x bekeken laatste update:22 nov 2014

Klinische verschijnselen: eenden gingen dood

Kampen – Op het naburig eendenbedrijf van het besmette vermeerderingsbedrijf in Kamperveen, waren zodanige gezondheidsproblemen dat de eenden dood gingen.

De eendenhouder had in verband met de problemen al een dierenarts ingeschakeld. Dat werd vrijdagavond duidelijk op een informatiebijeenkomst in Kampen, gehouden op initiatief van de gemeente.

De aanwijzingen op het eendenbedrijf waren zo ernstig dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op grond daarvan heeft besloten het bedrijf te ruimen. Op het eendenbedrijf zijn in de loop van vrijdag 14.500 dieren gedood, die zaterdag zullen worden opgeruimd. Het was vrijdagavond nog niet duidelijk of het virustype op het eendenbedrijf ook H5N8 is.

Het andere buurtbedrijf dat preventief wordt geruimd heeft 41.500 scharrelvleeskuikens. Tot vrijdag waren daar geen duidelijke symptomen van het virus, maar vanwege het risico op verspreiding heeft de NVWA besloten dat bedrijf preventief te ruimen. Het eerste besmette bedrijf heeft 10.000 kippen. Die dieren zijn vrijdag gedood en geruimd.

Of registreer je om te kunnen reageren.