Pluimveehouderij

Nieuws 1823 x bekeken 4 reacties

Kippen blij met ‘graantap’

Een emmer voorzien van een metalen spiraal eronder blijkt een goede manier om graan te verstrekken aan leghennen. De flexibele metalen spiraal vult zich voortdurend met graankorrels die de hennen eruit kunnen pikken of die op de grond vallen als de kippen de spiraal aanraken.

De speciale emmer is ontwikkeld naar een idee van eier­handel Gebr. Van Beek in Wehl (Gld). Volgens Eva Topelberg, projectmedewerkster dierenwelzijn bij het bedrijf, kan met de hand graan strooien bij kippen tot stress leiden. „Kippen zitten erop te wachten en vliegen erbovenop'', weet zij. Het gestrooide graan is meestal ook snel op. De spiraalemmer, 'graantap' genoemd, kent deze nadelen niet. Zo bleek al snel bij de eerste tests vanaf half mei op een scharrelbedrijf en enkele bedrijven met vrije uitloop. Kippen kunnen er op elk moment van de dag uit eten en doen dat ook. Het voorlopige advies is één emmer per 3.000 kippen. De 20-liter emmers moeten om de drie tot zeven dagen worden bijgevuld, afhankelijk van het aantal kippen per emmer.
Vooralsnog maken zo'n twintig pluimveebedrijven gebruik van de spiraalemmers. Vooral in de overdekt uitloop, maar op sommige bedrijven hangen ze ook in de buitenuitloop. De eerste gebruikers zijn allemaal bedrijven die het merkei Blije Kip-ei voor Gebr. Van Beek produceren. Allemaal bedrijven met bio of vrije uitloop, met behandelde of onbehandelde snavels. Inmiddels kunnen ook de andere leveranciers de graantaps bestellen en mogelijk dat later ook niet aan Van Beek leverende pluimveebedrijven ze kunnen aanschaffen.

Foto

 • Hennen pikken voortdurend een graantje mee uit de spiraal

  Hennen pikken voortdurend een graantje mee uit de spiraal

  Foto: Ruud Ploeg

Laatste reacties

 • agro1

  daar zal de voermaffia blij mee zijn!!!! eerlijk voer voor de dieren. hoe moet dat nu met hun chemischafvalverwerkingspremie (scrabble of galgje!!). inzicht komt slechts langzaam.

 • farmerbn

  Goede marketing maar alleen dat. Vijf dagen om 15 kg graan te voeren aan 3000 kippen is gelijk aan 1 gram graan per kip per dag. Of 20 tarwekorrels per dag. Als de consument dit ook pikt is het een goede stunt.

 • John*

  is de gewone voergoot niet goed genoeg?

 • gjcamps

  Met emmertjes voer door de stal slepen, lijkt me niet anno 2014 Nederland. Zie voor een echt systeem : http://www.youtube.com/watch?v=N8Lx0tQMCsw

Of registreer je om te kunnen reageren.