Pluimveehouderij

Nieuws 9011 x bekeken 2 reacties

Kilometerzone Kamperveen wordt geruimd

Kamperveen - De hele kilometerzone rondom het door vogelgriep getroffen bedrijf in Kamperveen wordt geruimd. Het gaat hierbij om drie pluimveebedrijven. Op een tweede bedrijf binnen de kilometerzone zijn klinische verschijnselen van vogelgriep aangetroffen, bij een eendenstal waar 15.000 eenden worden gehouden. Om geen risico te nemen is nu ook besloten het derde bedrijf binnen de zone te ruimen.

Het als eerste getroffen vleeskuikenbedrijf wordt vanmiddag als eerste geruimd. Hier worden inmiddels de voorbereidingen getroffen om tot ruiming over te gaan, aldus burgemeester van Kampen Bort Koelewijn. Daarnaast worden ook de dieren op het eendenbedrijf vrijdag gedood en zaterdag afgevoerd. De preventieve ruiming van het derde bedrijf in de kilometerzone zal zaterdag plaatsvinden.

Daarnaast worden momenteel 24 pluimveebedrijven binnen een straal van 10 kilometer onderzocht. Of er contact is geweest tussen de bedrijven in Kamperveen en de twee bedrijven in Ter Aar en Hekendorp is nog niet bekend. Tussen de bedrijven in Hekendorp en Ter Aar was geen contact, meldt de NVWA. Alle bedrijven bevinden zich wel in waterrijke gebieden.

Het pluimveebedrijf in Kamperveen aan de Leidijk waarvan vanochtend als eerste bekend werd dat hier vogelgriep was aangetroffen hield 10.000 kippen. Bekend is inmiddels dat het hier om een H5-virus gaat, welk type wordt nog onderzocht. Van het eendenbedrijf, ook aan de Leidijk gelegen, wordt nog onderzocht of het daadwerkelijk om vogelgriep gaat. Omdat de dieren op het oog wel alle verschijnselen vertoonden van het vogelgriepvirus werd echter besloten onmiddellijk over te gaan tot ruiming om geen risico's te nemen, aldus de NVWA.

Burgemeester Koelewijn vertelt gisteren gebeld te zijn door het ministerie van Economische Zaken met de mededeling dat er een ernstige verdenking van vogelgriep in de gemeente was. Rond middernacht werd bekend dat het inderdaad om vogelgriep ging. Vanavond houdt de gemeente een openbare informatieavond voor omwonenden, die wordt gehouden in het stadhuis van Kampen. Oldebroek sluit zich hierbij aan. "In een straal van 10 kilometer rond de boerderijen staan nog enkele tientallen andere pluimveebedrijven. Dat zijn er meer dan rond Ter Aar en Hekendorp, maar gelukkig is het hier nog geen Gelderse Vallei", aldus de NVWA.

Laatste reacties

  • koestal

    treurige ontwikkeling voor deze pluimveehouders en de dieren

  • janvicwodi

    VAN HARTE STERKTE GEWENST AAN DE GETROFFEN ONDERNEMERS, VOORAL DE BETROKKEN FAMILIES/GEZINNEN !!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.