PluimveeNieuws

Hoogpathogene H5N8 bij wilde eend

Schwerin – Het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 is bij Duits onderzoek in een wilde wintertaling aangetroffen. Het dier vertoonde geen ziekteverschijnselen.

Het dier is gevonden in Rugen op meer dan 50 kilometer van het eerder besmette kalkoenenbedrijf in Greifswald (Mecklenburg-Voorpommeren). Dit is de eerste concrete aanwijzing dat het virus door wilde vogels kan worden verspreid.

In de omgeving van het kalkoenenbedrijf in Greifswald is een koppel van zes wilde eenden onderzocht op vogelgriep. Drie eenden hadden geen besmetting, twee dieren hadden laagpathogene vogelgriep en één eend werd positief bevonden op het hoogpathogene H5N8-type.

Minister Till Backhaus van Leefmilieu, Landbouw en Consumentenbescherming spreekt in de mededeling van de deelstaat van een onaangename situatie. “We moeten spreken van een Europa-brede uitbraak”. De minister wijst er op dat het steeds waarschijnlijker wordt dat de uitbraken in Duitsland, Nederland en in Engeland waarbij steeds van het zelfde virus sprake is, uit de natuur afkomstig zijn en dat er in de natuur een reservoir van H5N8-virus is.

Naar aanleiding van deze bevindingen heeft het ministerie van landbouw van Mecklenburg Vorpommern een ophok- en afschermgebod voor alle pluimvee in de deelstaat afgekondigd.

Eerder werd het H5N8-virus in Japan bij in het wild levende zwanen aangetoond, zonder dat deze er ziek van werden.

Nederland en Duitsland hebben de Europese Commissie gevraagd extra geld uit te trekken voor onderzoek naar de herkomst van het virus.

Ondertussen heeft staatssecretaris Dijksma een commissie ingesteld die toezicht houdt op het dierenwelzijn bij de uitvoering van maatregelen. De commissie is ingesteld, onder leiding van de voorzitter van de Raad voor Dierenaangelegenheden.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin