Pluimveehouderij

Nieuws 1371 x bekeken

Handen vol aan aanvullende eisen voor eendenslacht

Ermelo – De twee eendenintegraties hebben veel extra (regel)werk om te kunnen voldoen aan de voorwaarden die sinds begin van deze week gelden voor het slachten van vleeseenden.

Die mogen uitsluitend geslacht worden indien door middel van een PCR-test is aangetoond dat de dieren geen antistoffen tegen vogelgriep hebben. Een dierenarts moet per stal van twintog eenden swabs nemen en die laten onderzoeken door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer. De uitslag van de PCR-test is 24 uur geldig. "Dat is veel te kort. Onwerkbaar. We willen dat dit wordt opgerekt naar 72 uur'', zegt een woordvoerder van een van de twee eendenintegraties. Hij vraagt zich af hoe hij het geregeld moet krijgen voor de slacht komende maandag.

De twee eendenslachterijen, in Ermelo en Harderwijk, in compartiment B, hebben ook extra werk door de compartimentering. De meeste van de circa zestig eendenbedrijven liggen namelijk in compartiment D. Deze week zijn eerst de slachtrijpe eenden in compartiment B geslacht, vanaf vandaag ook eenden uit compartiment D. Met ontheffing van het ministerie, via een corridor vanaf Lelystad.

De eendenintegraties worden ook geraakt door het verbod op transport van ééndagskuikens. Ze hebben deze week een substantieel deel van de geboren eendenkuikens moeten doden. Een klein deel kon weg voor export.

Zondag besloot de overheid uit voorzorg alle eendenbedrijven te screenen op de aanwezigheid van antistoffen tegen AI. Per stal moeten 60 bloedmonsters en veertig swabs worden genomen. De reden van deze algemene screening is dat eenden drager van vogelgriep kunnen zijn zonder dat er veel klinische verschijnselen waarneembaar zijn. Daarmee vormen eenden een extra risico op verspreiding van vogelgriep. De uitslagen van de screening van ongeveer tweehonderd stallen worden morgen (vrijdag) aan het eind van de dag verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.