Pluimveehouderij

Nieuws 1742 x bekeken

HPAI Duitsland: ruiming pluimvee in 3 km-zone

Schwerin - Rondom het HPAI-besmette kalkoenbedrijf in het district Greifswald in de Duitse deelstaat Meckelenburg-Voorpommeren is alle pluimvee binnen een straal van drie kilometer uit voorzorg geruimd. Het betreft 1.294 stuks pluimvee op 81 hobby-/kleine bedrijven. In een gebied van 10 kilometer rondom het besmette kalkoenbedrijf wordt alle pluimvee gescreend. Het gaat om 500 hobby- en kleine bedrijven met bij elkaar ruim 230.000 stuks pluimvee, voornamelijk kippen.

De Duitse autoriteiten hebben aan de Europese Commissie gemeld dat het bij deze HPAI-besmetting gaat om zo'n 31.000 vijftien weken oude kalkoenen, waar sinds 1 november verhoogde sterfte werd geconstateerd. En waar op 5 november HPAI H5N8 is bevestigd door het nationale referentie lab. Toen zijn de wettelijk verplichte 3- en 10-kilometergebieden ingesteld.
Het H5N8-subtype is niet eerder in Duitsland en Europa vastgesteld, maar de laatste maanden zijn wel besmettingen van dit subtype gemeld in China, Japan en Zuid-Korea, zowel bij gevogelte bij particulieren als bij wild gevogelte.

Of registreer je om te kunnen reageren.