Pluimveehouderij

Nieuws 1894 x bekeken 9 reactieslaatste update:18 nov 2014

NVP: ophokplicht in risicovolle periodes

Den Haag - De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) pleit voor een verplichte ophokplicht in risicovolle periodes. Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de NVP, heeft dat standpunt ingenomen tijdens het basisoverleg naar aanleiding van de uitbraak van hoogpathogene aviaire influenza in Hekendorp.

De uitbraak van hoogpathogene aviaire influenza (H5N8) in Hekendorp is waarschijnlijk in een heel vroeg stadium onderkend. Dat concludeert Oplaat op basis van de gegevens die zijn verstrekt tijdens het basisoverleg tussen ministerie van Economische Zaken en het pluimvee-bedrijfsleven. Oplaat is op grond van de eerste gegevens voorzichtig optimistisch over het verdere verloop van de uitbraak.

Tijdens het basisoverleg heeft het ministerie uitgelegd wat de stand van zaken is bij de bestrijding van vogelgriep in Hekendorp. Dat bij twee naburige bedrijven (waarvan één leegstond) geen virus is aangetroffen, stelt gerust. Bij andere bedrijfsmatig gehouden pluimvee is op dit moment voor zover bekend geen sprake van klinische verschijnselen.

Daarmee onderscheidt zich deze uitbraak van de uitbraak in februari 2003, toen tegelijkertijd bij zes verschillende bedrijven ernstige symptomen van vogelpest werden geconstateerd. Nu bleven de verschijnselen beperkt tot één van de zes stallen van hetzelfde bedrijf.

Oplaat bepleit de verplichte instelling van een ophokplicht in risicovolle periodes. "De wetenschappers moeten maar bepalen wat risicovolle periodes zijn", zegt de NVP-voorzitter. Oplaat maakt zich ernstige zorgen over het feit dat het virus is aangetoond in het wild. Hij ondersteunt de suggestie die tijdens het basisoverleg is gedaan, om onderzoek te doen in vogelpoep rond het getroffen bedrijf.

Oplaat gaat ervan uit dat de Europese Unie snel de grenzen weer zal open stellen, als de uitbraak in de kiem is gesmoord. De vraag is wat landen buiten de EU doen.

Laatste reacties

 • joannes

  Voor wie is dit een verrassing? Het is goed dat het eerlijk bevestigd wordt!

 • gerjan slingenbergh

  Als de kippen in Duitsland, Nederland en Engeland opgehokt waren geweest was de situatie precies hetzelfde. Oplaat die zeurt maar wat. Het AI virus circuleert al jaren in het wild. De oplossing voor het probleem is op korte termijn; vaccineren en op lange termijn; kippen fokken die de ziekte kunnen weerstaan.

 • schoenmakers1

  wat een onzin gertjan, als de natuur hetzelfde behandeld zou worden als de landbouw dan zou men meteen al het wild gaan ruimen, maar men vind wel fijn wat nu gebeurd, de overheid dus

 • Momfer

  Kunnen we die meneer Oplaat niet ophokken, ik word zo moe van die man.

 • agro1

  ik snap iets niet, deze ziekte wordt geacht wild om zich heen te grijpen en komt van ongecontroleerde vogels in het wild, ongetwijfeld. maar nu; als die ziekte zo verschrikkelijk agressief is, waarom 'regent' het dan geen dode wilde vogelen??? waarom gaat het niet met de snelheid van een roddelpraatje door nl of zelfs eu?? geheel anders dan die paar verspreide gevallen tot nu toe. begrijp mij goed: hoe minder ziektes en hoe minder erg, hoe liever ik het zie. ben geen azijnpisserige ellende-enthousiasteling.

 • Mozes

  @agro1, het gaat vooral om wilde eenden. Die kunnen de ziekte bij zich dragen en verspreiden zonder zelf ziek te worden. Net zoals wilde zwijnen varkenspest bij zich kunnen dragen en verspreiden zonder zelf ziek te worden.

 • BoB de Bakker

  Dit was een bedrijf die alles onder dak had dus had een ophokplicht ook niet geholpen.
  @slingenberg, u wilt dus kippen genetisch manipuleren zodat ze niet meer ziek kunnen worden. Echt biologisch!!

 • gerjan slingenbergh

  @Bob de Bakker Ooit van fokkerij gehoord?

 • BoB de Bakker

  @slingenbergh, 'afwijkingen' kan men eruit of erin fokken maar een virus eruit fokken zal never lukken.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.