Pluimveehouderij

Nieuws 1992 x bekeken 2 reacties

H5N8 raakt open zenuw in Kamperveen

Kamperveen – "We gaan dit beter doen dan in 2001." Met die woorden opende burgemeester Bort Koelewijn vrijdagavond een informatiebijeenkomst naar aanleiding van de uitbraak van vogelgriep (H5N8) in Kamperveen.

Ongeveer vijftig omwonenden en collega veehouders _ niet-pluimveehouders – bezochten de bijeenkomst.

Hoewel de uitbraak van mond-en klauwzeer in 2001 al lang geleden is, ligt de herinnering eraan in Kamperveen nog dicht aan de oppervlakte. Boeren die toen hun vee preventief geruimd zagen worden, hebben er weinig vertrouwen in dat de overheid geleerd heeft van de situatie toen.

Wat ze zien is dat nu weer dezelfde fouten worden gemaakt als destijds. Dat ruimingsploegen een bedrijf verlaten, zonder zich ervan bewust te zijn dat ze een virus mee kunnen nemen. Dierenarts Paul Leijs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) legde precies uit wat er sinds 2001 gedaan is om te zorgen dat de ruimingsploegen zich nu wel netjes aan de protocollen houden en ook gehoor geven aan de gevoeligheden van de betrokken ondernemers. Tot nu toe hebben geruimde bedrijven daar ook niet over geklaagd.  Het eerste geruimde bedrijf in Hekendorp was juist complimenteus over de aanpak van de NVWA.

De uitbraak van vogelgriep in Kamperveen heeft een open zenuw geraakt. De uitbraak heeft direct de herinnering aan de ruiming van veebedrijven in verband met mond-en klauwzeer in 2001 naar boven gebracht. Een van de aanwezige boeren vroeg aandacht voor de psychosociale problemen, die als gevolg van de ruiming kunnen ontstaan. "Onze kinderen hebben er nu nog last van dat we toen zijn geruimd", zegt hij. De burgemeester zegt daar oog en oor voor te hebben, maar hij drukt de betrokken ondernemers ook op het hart om vooral ook zelf signalen af te geven. Als ze hulp op dat vlak nodig hebben, kunnen ze een beroep doen op de gemeente, zegt hij

"We zullen rekening houden met de geschiedenis", belooft Koelewijn. Hij roemde de samenwerking met het ministerie van Economische Zaken. Hij heeft goed contact gehad met staatssecretaris Dijksma, zo zegt hij. Dat steekt schril af tegen de openlijke botsing die zijn voorganger Jan Oosterhof in 2001 had op televisie met toenmalig landbouwminister Brinkhorst.

De mededeling van de burgemeester dat Dijksma uitdrukkelijk haar medeleven met de getroffen ondernemers heeft uitgesproken, doet de aanwezige veehouders goed. "De vorige keer heeft het elf jaar geduurd voordat er iemand van het ministerie kwam. Toen kwam Henk Bleker langs", zegt een veehouder. De burgemeester: "Mevrouw Dijksma doet dat niet publiekelijk, maar ze pleegt de mensen te bezoeken die door dit soort ziektes worden getroffen." "Mooi opgelost", zegt een veehouder.

Laatste reacties

 • ch.grinwis1

  Ik vind het wel heel slordig dat Jan Braakman niet meer weet dat de MKZ in 2001 was en niet in 2002

 • Beheerder
  Redactie

  Beste ch.grinwis1,

  Hartelijk dank voor uw alerte reactie, uiteraard moet het 2001 zijn. We hebben dit aangepast.

  Redactie Boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.