Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactielaatste update:19 nov 2014

Geen nieuwe gevallen vogelgriep

Den Haag – Er zijn geen nieuwe gevallen van vogelgriep gevonden in het 10-kilometergebied rondom het met hoogpathogene vogelgriep besmette pluimveebedrijf in Herkendorp.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Ook contactbedrijven zijn bemonsterd, ook hier is geen virus aangetroffen. "Op basis hiervan kan worden geconcludeerd dat er geen aanwijzingen zijn dat er verspreiding vanuit het besmette bedrijf heeft plaatsgevonden", schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma. Het landelijk vervoersverbod wordt hierdoor opgeheven.

Het totale vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van en naar pluimveebedrijven en slachterijen wordt ingetrokken met ingang van 18 november 2014 om 18.00 uur. Ook het jachtverbod wordt ingetrokken, net als de bezoekersregeling voor pluimveebedrijven.

De ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee en ander gevogelte blijft in heel Nederland wel van kracht. De ophok- en afschermplicht blijft in ieder geval voor dertig dagen van kracht, tot 18 december om 18:00 uur. De maatregel wordt genomen om de kans op nieuwe besmettingen zo klein mogelijk te houden. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken roept pluimveehouders daarnaast ook op om goede hygiënemaatregelen in acht te nemen, zoals het wisselen van kleding en schoeisel bij het betreden van de stallen. Voor hobbyhouders geldt dat ook van belang is dat zij hun vogels zoveel mogelijk binnen houden.

Voor het toezichtsgebied in de zone van ruim 10 kilometer rond het besmette bedrijf in Hekendorp blijft het vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van kracht tot 18 december om 18.00 uur. Het gaat daarbij om vervoer van en naar pluimveebedrijven en slachterijen. Ook voor andere diersoorten en mest van andere diersoorten op gemengde bedrijven met pluimvee geldt een vervoersverbod. In het gebied liggen twee gemengde bedrijven met commercieel gehouden pluimvee. Een daarvan is het bedrijf waar deze week het hoogpathogene virus H5N8 werd gevonden. De 150.000 stuks pluimvee van het bedrijf zijn afgelopen dagen geruimd. Voor alle bedrijven in dit gebied geldt voor deze hele periode een bezoekersregeling.

Eén reactie

  • joohoo

    Ik denk over enkele maanden komt radar met beelden met verborgen camera over bio industrie en de misstanden. wordt er een spraakmakend verhaal omheen verzonnen. En mischien herkend de veehouder zijn eigen stal uit de fotogechopte beelden?. De aktie groep -de razenderacekip- verteld doodleuk dat zij zich aan de hygiene voorschriften hebben gehouden, en verder herkennen zij zich niet in het verhaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.