Pluimveehouderij

Nieuws 6456 x bekeken

Forse schade in pluimveevlees en broedeieren

Doetinchem - De schade van de vogelpestuitbraak kan op zomaar €75 tot €150 miljoen uitkomen voor de Nederlandse pluimveevleessector.

Dat verwacht voorzitter Jan Odink van de Nepluvi. Jacques de Lange van de Vereniging van Nederlandse exporteurs van Broedeieren en Eendagskuikens (NVE) stelt dat de broedei-export naar derde landen eveneens schade oploopt, maar wellicht meevalt.

Door de vogelpestuitbraak ligt de export van Nederlands pluimveevlees naar derde landen minstens drie maanden stil. Nederland exporteert een kwart van zijn productie ofwel 250.000 ton per jaar naar landen buiten Europa. De opbrengst van dat vlees is daar ongeveer €3,00 per kilo. Door het wegvallen van de export naar derde landen moeten Nederlandse pluimveeslachterijen hun producten noodgedwongen in Europa afzetten. "Dat geeft druk op de prijzen in Europa. Als die met 10 procent dalen, verliest de sector al €75 miljoen op jaarbasis. Bij een grotere prijsval is de schade nog groter. Daarnaast is er nog de schade van het stilstaan van bedrijven in de afgelopen dagen", stelt Odink. Hij heeft ervaren dat grenzen van landen buiten Europa bovendien enkele jaren dicht kunnen blijven.

De zorgen van De Lange betreffen met name de Russische markt, waar 250 miljoen van de 300 miljoen broedeieren heengaan die naar derde landen gaan. "Het vervoersverbod en de grenssluitingen hebben een direct effect op de prijs van broedeieren, al is nu nog niet in te schatten hoe groot die zal zijn. De markt moet nog een prijs bepalen voor de eieren die we de afgelopen dagen hebben geproduceerd en niet via de geplande kanalen kunnen afzetten.''

Toch verwacht De Lange niet dat zijn sector drie maanden lang de pineut is. "Wij weten dat de Russen zitten te springen om broedeieren nu ze de eigen productie van vlees moeten opvoeren door de boycot als het gevolg van de crisis in de Oekraïne. Als wij ze kunnen overtuigen van de kwaliteit van bestrijding van vogelgriep in ons land, dan kan de grens al binnen enkele dagen weer open gaan.'' De Lange weet dat al zijn exporteurs de Russische klanten aanmanen om richting hun overheid op te roepen om Nederlandse eieren toe te laten. "De uitbraak in Duitsland enkele weken geleden heeft geleerd dat dit werkt, zij exporteren ook gewoon richting Rusland.''

Of registreer je om te kunnen reageren.