Pluimveehouderij

Nieuws

Fokbedrijf schakelt naar andere productiecentra

Boxmeer - Legpluimveefokbedrijf ISA/Hendrix Genetics mag door het vervoersverbod even geen kuikens exporteren.

Het probeert orders nu te beleveren vanuit productiecentra elders in de wereld.

Maandag had ISA, de leghennendivisie van Hendrix Genetics, drie uitkomsten in de vorig jaar september in gebruik genomen broederij in Boxmeer. Twee orders uit Afrika, één uit de EU. "De kuikens voor de EU staan hier nog. Die voeren we bij. We hopen dat de vervoersverboden woensdag versoepeld worden en dat we toestemming krijgen ze te vervoeren'', zegt Arian Groot, commercieel directeur van ISA. "De kuikens voor Afrika kunnen hun eindbestemming niet tijdig meer bereiken en zijn geëuthanaseerd.''

Het vervoersverbod raakt ISA direct. Van alle broedeieren die nu in de broedmachine liggen is het de vraag of de kuikens die daar drie weken na inleg uit geboren worden, geëxporteerd mogen worden. Het gaat om dure kuikens, de ouders van toekomstige leghennen.

Het fokbedrijf liep in 2003, toen nog als Hendrix Poultry Breeders, forse schade op als gevolg van de vogelgriep. Daaruit lering getrokken, heeft het bedrijf om risico te spreiden, nu ook productielocaties in Frankrijk, Canada, Brazilië en Indonesië. Om vandaar uit in situaties zoals nu in Nederland, klanten te kunnen beleveren.

Als Nederland het vervoersverbod gaat versoepelen of deels opheffen, betekent dat niet direct dat ISA weer kuikens vanuit Nederland mag leveren. Groot: "Er zijn landen, neem China, die eisen dat een exporterend land minimaal een half jaar vrij moet zijn van AI. Andere landen eisen dat een bedrijf waar de broedeieren en kuikens van afkomstig zijn een half jaar AI-vrij is. Orders uit landen met die strenge AI-eisen proberen we te beleveren vanuit onze andere operational centres.''

Groot is vol lof over de wijze waarop de Nederlandse overheid op de AI-besmetting heeft gereageerd. "Er zijn snel maatregelen genomen. De draaiboeken hebben goed gewerkt.''

Hij is bang dat de besmetting door wilde vogels is overgebracht. "Dan kan het virus zo maar ergens anders opduiken.''

Of registreer je om te kunnen reageren.