Pluimveehouderij

Nieuws 2266 x bekeken 3 reacties

Export naar derde landen valt weg

Houten - De Nederlandse export van pluimveevlees naar derde landen ligt in elk geval drie maanden stil. Dat meldt Jan Odink, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi).

Volgens het protocol meldt een land een uitbraak van vogelgriep bij de World Organisation for Animal Health (OIE), in Parijs. Daarna kopen landen niet meer van Nederland. Van de totale Nederlandse pluimveevleesexport gaat een kwart naar landen buiten de EU, blijkt uit Eurostat-cijfers.

De export naar EU-landen ligt stil zolang de standstill van kracht is: maximaal 72 uur. De eerste dertig dagen mag geen vlees naar EU-landen worden geëxporteerd dat afkomstig is van een bedrijf binnen een straal van 10 kilometer rond het getroffen.

De pluimveesector kreeg maandagmiddag een ministeriële beschikking om vlees te leveren aan Nederlandse supermarkten.

Exporteurs van broedeieren en eendagskuikens gaan ervan uit dat landen buiten de EU hun grenzen sluiten voor Nederlands product. Dat zegt Tjeerd den Hollander, van de Nederlandse Vereniging van Exporteurs en Broedeieren en Eendagskuikens (NVE). "Officieel hebben landen nog niks laten horen, maar de ervaring is dat de grenzen dicht gaan."

Den Hollander verklaart tevens dat er werd onderhandeld met Japan, Korea en China om de Nederlandse export naar die landen te hervatten. Deze landen hadden hun grenzen nog dicht als gevolg van een eerdere uitbraak van laag pathogene vogelgriep. Den Hollander: "Die onderhandelingen kunnen we opschorten."

Nederland exporteert jaarlijks 3 miljard broedeieren naar derde landen en 12 miljoen eendagskuikens.

Laatste reacties

 • bertes

  is dat dan ook gebeurd met het Duits pluimvee??????
  en gaat dat ook gebeuren met het Engelse??????
  of is het alleen voor het beste jongetje van de klas

 • marco-vdb

  Iedereen goed op het hygieneprotocol letten. Dit krijg je niet zomaar in de stal. Dat 'draag' je de stal in, bijvoorbeeld onder je schoeisel. Zo'n wilde gans schijt bij je op het erf of in de wei. Je loopt er met je laarzen doorheen en het is kassa. Allemaal goed omkleden, handen wassen en ander schoeisel aan als je de stal ingaat. Er lopen nog te veel pluimveehouders zo even de stal in, zonder deze maatregelen te treffen. Kippen buiten houden kan dus ook echt niet meer. Nooit meer!

 • marco-vdb

  2 keer 'omschoenen'. Je schoenen / klompen / laarzen buiten laten staan. In de hygienesluis / voerlokaal, etc. ander schoeisel aan en vervolgens weer ander schoeisel aan voordat je de ruimte met pluimvee betreet.

Of registreer je om te kunnen reageren.