Pluimveehouderij

Nieuws 2337 x bekeken

Eierpakstations waren flink op weg met inhalen achterstand

Woudenberg/Bergeijk - Eierpakstations hadden hun achterstand grotendeels ingehaald na de standstill tussen afgelopen zondag en dinsdag, toen zij donderdagmiddag opnieuw werden geconfronteerd met een aanvoerverbod. Daardoor mogen zij sinds donderdagmiddag geen eieren meer aanvoeren. Afvoer is nog wel toegestaan.

Eierhandelaar Jan van Raai in Woudenberg had donderdag net voor de tweede standstill weer alle eieren opgehaald bij zijn toeleverende leghennenhouders. Sinds donderdagmiddag is het weer verboden om eieren van een leghennenbedrijf naar een pakstation te vervoeren. "Ik breng daarom extra inpakmateriaal voor eieren naar mijn klanten. Daarmee kunnen zij hun eieren langer opslaan", zegt hij.

Bij leghennenhouders die aan Van Raai leveren, zijn nog geen problemen met de opslag van eieren. Normaal gesproken haalt de handelaar elke drie tot vier dagen eieren op bij leghennenhouders. "Grotere bedrijven kunnen eieren gemakkelijk langer opslaan. Als zij geen ruimte meer hebben in hun eieropslag, kunnen zij daarvoor een lege schuur gebruiken", legt hij uit.

Eierpakstations mogen hun voorraad eieren wel afleveren aan hun afnemers (andere pakstations, distributiecentra van supermarktketens of de verwerkende industrie). Eierhandelaar Leon Clemens van Omega Food in Bergeijk constateert dat de vraag naar eieren bij Duitse supermarkten goed blijft, ondanks de vogelpest. "Duitse consumenten trekken zich er niets van aan en kopen gewoon eieren", stelt hij. Duitse grootwinkelbedrijven eisen volgens hem wel extra verklaringen dat de leghennen vrij zijn van vogelpest. "Zij informeren al hoelang ik nog kan leveren. Alleen de Duitse verwerkende industrie is even wat terughoudender met haar aankoop na de tweede vogelgriepuitbraak. Als er geen nieuwe gevallen komen, zal zij volgende week gewoon weer volop eieren kopen. Het aanbod van kooi-eieren is krap", legt Clemens uit. Hij kan tot en met komende dinsdag eieren uit voorraad leveren aan zijn klanten. Daarna moet hij weer nieuwe aanvoer eieren van leghennenhouders krijgen.

Lang niet alle eieren zijn bij leghennenhouders opgehaald na de eerste standstill van begin deze week volgens Erik Hubers, voorzitter van de LTO/NOP-vakgroep Pluimveehouderij. Hij noemt daarbij zijn eigen bedrijf als voorbeeld. Hubers verwacht wel dat veel knelpunten kunnen ontstaan met de opslag van eieren op leghennenbedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.