Pluimveehouderij

Nieuws 8 reacties

Eieren hobbykippen bevatten vaak te veel dioxine

Wageningen - Eieren van hobbykippen hebben hogere dioxine- en PCB-gehalten dan eieren die in de winkel worden verkocht. Dat blijkt uit onderzoek van Rikilt Wageningen UR in samenwerking met de GGD's, het RIVM en de NVWA.

Het onderzoek werd uitgevoerd na de commotie die vorig jaar ontstond in Harlingen toen bleek dat de eieren van hobbydierhouders daar te hoge dioxinegehalten bevatten.

Het onderzoek van Rikilt is uitgevoerd onder 62 hobbymatige kippenhouders verspreid over het hele land. Het Rikilt vond in de helft van de genomen monsters te hoge gehalten. Er zijn geen regionale verschillen aangetoond en geen duidelijke bronnen voor de besmettingen. De onderzoekers melden dat uit eerder onderzoek al wel is gebleken dat de opname van grond door de dieren de belangrijkste besmettingsbron is voor de kippen. Eerder onderzoek heeft ook aangetoond dat eieren van buitenlopende kippen over het algemeen hogere dioxinegehalten bevatten dan de eieren van kippen in kooien.

De onderzoekers bevelen de hobbydierhouders maatregelen aan om de opname van grond door de dieren zoveel mogelijk te beperken. De kippenhouders zouden de grond in de ren kunnen vervangen, of tegels kunnen leggen in de ren. Het voer zou niet uitgestrooid moeten worden over de grond, maar moeten worden aangeboden in een voerbak. Oude stookplaatsen of plaatsen waar vroeger veel as uit de kachel werd uitgestrooid, zouden moeten worden verwijderd.

Het Bureau risicobeoordeling en onderzoeksprogrammering van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de onderzoeksgegevens doorgestuurd naar minister Edith Schippers (volksgezondheid) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken). Het Bureau Risicobeoordeling van de NVWA adviseert consumenten zich te houden aan het advies van het Voedingscentrum. Als consumenten zich houden aan het advies van drie eieren per week is het gezondheidsrisico verwaarloosbaar klein.

Laatste reacties

 • l coumans

  conclusie??? gewoon de norm een beetje opkrikken. was ook ooit bedoeld om knoeiers die voer maakten op te sporen

 • info204

  Hoe zit 't dan met eieren van biologische kippen, die buitenuitloop hebben?

 • Koen Franken

  info , Denk dat Coumans je dat wel haarfijn uit kan leggen , en als hij dat niet wil/kan zijn er toch wel anderen die dat weten

 • antoine1

  Het is niet te geloven! Wij gaan als legkippenhouders een half miljoen besteden, om eierconsumptie in Nederland te verhogen, naar meer dan 200 eieren per persoon per jaar. En andere kant heb je het Voedingscentrum, dat predikt dat er niet meer dan 3 eieren per week gegeten mogen worden!

 • l coumans

  ja beste arie dat kan ik je haarfijn uitleggen maar dat ga ik niet doen!!!!

 • Koen Franken

  Och ja , goochel maar eens naar dioxine in biologische eieren dan is het wel duidelijk voor de belangstellenden onder ons

 • Joerissen

  'Lekker scharrelen in de Wintergarten' is zo gek nog niet!

 • deamar

  Grond vervangen, tegels leggen? Binnen houden! En het liefst in de kooi. Hoe simpel kan de oplossing zijn.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.