Pluimveehouderij

Nieuws 37 reacties

'De prijs van een ei is ontoereikend'

Hilversum - "Hoe kunt u eieren blijven produceren als u per ei meer dan een cent onder de kostprijs moet produceren en wel tot 3 ton per jaar verlies draait?" Deze vraag stelt de oprecht verbaasde presentatrice Sofie van den Enk van het KRO tv-programma De Rekenkamer aan pluimveehouder Andy Siemons. Zijn antwoord is het antwoord wat elke legpluimveehouder zal geven: "We teren in op eigen vermogen en kunnen verder niets dan hopen dat de prijzen snel boven de 6 à 6,5 cent per ei komen, opdat ons voortbestaan niet in gevaar komt."

Siemons gaf de programmamakers inzicht in de productie van scharreleieren, daarnaast ging de KRO op bezoek bij eierhandel Gebr. Van Beek, opfokker Ron Agterberg, Verbeek broederij en opfokker en econoom Peter van Horne.

Het programma De Rekenkamer wilde van de hoed en de rand weten als het gaat om de prijs van een ei. Van hetgeen elke schakel in de keten toevoegt tot waar geld wordt verdient of juist niet. De afgewogen conclusie is duidelijk; de margeverdeling ligt scheef. Het siert de deelnemers aan het programma hoe open ze waren. De kosten van een opfokhen à €4,50, de kosten van een ei 6,5 cent, de kosten van verpakken en distribueren en zelfs hoeveel er per schakel wordt verdiend, van  5 à 10 cent per afgeleverde opfokhen voor de opfokker tot 0,001 cent voor het pakstation en een verlies van 1 cent per ei voor de pluimveehouder.

Duidelijk wordt ook dat de supermarkten een serieus prijsverschil hanteren én door het huidige overaanbod in de markt te scherp inkopen. De verkoopprijs maakt de winkel zelf en ondanks dat daar een forse marge wordt gemaakt, krijgt de pluimveehouder zijn kosten niet betaald. Econoom Peter van Horne legt uit dat de overproductie voortkomt uit de groter dan verwachte uitbreiding bij de omschakeling van kooi naar alternatief en de verhoogde Duitse zelfvoorzieningsgraad. Hij constateert dat pluimveehouders serieus in de knel zitten door de aanhoudend lage prijzen, nu 20 tot 30 procent van de bedrijven.

De conclusie van presentatrice Van den Enk: "Eigenlijk zouden we de Fairtrade principes niet alleen voor arme buitenlandse boeren, maar ook voor Nederlandse moeten toepassen." Ze vraagt zich af waarom er geen bodemprijs voor eieren is die de kostprijs dekt. Van Horne: "Bijna niemand verdient iets, maar de grote marge zit bij de supermarkt. Dat is zeer cru voor de sector. Daar zou je een discussie over op kunnen zetten." Een andere oplossingsrichting is volgens de Econoom dat de kooieieren worden vervangen door scharreleieren in de eiproductenindustrie en daarmee de vraag vergroten. De Rekenkamer concludeert: "Het blijft gek, Nederlandse kippetjes zijn groter gaan wonen door nieuwe huisregels, maar de buitenlandse eieren van de legbatterij kunnen nog steeds in je eierkoek terechtkomen en daardoor kan de Nederlandse boer straks zijn huur niet meer betalen. Een eigenaardig verhaal."

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Eye-opener hopelijk. Eindelijk een programma(-maakster) die wel de vinger op de zere plek durft te leggen. Lesstof en discussievoer voor de tweede kamer, anders wel voor Annie Schreijer-Pierik en/of Jan Huitema. Delen op facebook zou ik willen adviseren.

 • Mozes

  Laten zoveel mogelijk boeren lid worden van KRO/NCRV. De enigste omroep die niet eenzijdig afbrekent informeert over de landbouw.

 • Zents beheer

  Als leg pluimveehouder werd ik trots bij het zien van de uitzending. Mooi bedrijf, mooie onbehandelde dieren en ondernemers met een heldere uitleg zonder al te zielig te doen. Sofie deed de rest. Naast lid worden van de KRO/NCRV raad ik mensen met veren tevens aan lid te worden van BLIJ MET EEN EI. Kijk op blijmeteenei.nl en je ziet waarom.

 • Zents beheer

  Sofie vind ik trouwens ook wel mooi.

 • Sjaak

  'Bijna niemand verdient iets, maar de grote marge zit bij de supermarkt. Dat is zeer cru voor de sector. Daar zou je een discussie over op kunnen zetten.'

  Laten we dan maar eens mee beginnen!
  Dit argument wordt al sinds jaar en dag gebruikt. Het valt mij echter op, dat er tussen die supermarktketens ook een ware veldslag ontstaat, waar veel slachtoffers vallen...
  Zie ook: fd.nl/ondernemen/894059/luxe-supermarkten-in-heel-europa-in-de-knel

  Daarbij komt, als daar dan de grote marge zit, waarom wordt er dan niet op geanticipeerd door de primaire sector?
  Voorheen waren de standsorganisaties (met name ZLTO, vroeger NCB) de meest rijke organisaties die Nederland kende. Het zou toch een peulenschil geweest zijn om enkele supermarktketens over te nemen...?!
  Niet dat je daarmee de markt in handen hebt, maar je bent in ieder geval een gewaardeerde gesprekspartner aan de onderhandelingstafel...

  Schijnbaar is het toch niet zo eenvoudig...:)

 • zon

  Interessante uitzending,
  Was een mooie gelegenheid geweest om iets meer de problematiek aan het publiek uit te leggen van de oneerlijke concurrentie uit Legbatterij landen.
  Dit heeft veel invloed op de eierprijzen.

 • Lardinois

  @ Zents beheer. FB gedaan #mmmeggie mergellandei

 • deboed.advies@hotmail.com

  prima uitzending met eerlijke en duidelijke antwoorden door alle geïnterviewde deel nemers.
  Bovendien zagen de beelden van de bedrijven er goedverzorgd uit
  proficiat

 • FarmerNL

  Andy, goed verwoord, helder en duidelijk.

 • b.brink1

  Prachtige uitzending en geweldige opmerking m.b.t. Fairtrade. Wakker Dier is er altijd als de kippen bij om TV programma's via Facebook aan te kondigen wanneer het de dieren betreft. Nu vooraf geen enkel teken, natuurlijk niet, het programma was te eerlijk en te duidelijk en dit past niet bij hun negatieve strategie. Wel is ruimschoots v.t.v. aandacht besteed aan de uitzending van Kassa m.b.t. de rundveehouderij, deze was wel onjuist en totaal verkeerd neergezet. Voor mij gewoon lafaards van de bovenste plank.

 • gerjan slingenbergh

  De pluimveehouders moeten nu vooral meer gaan produceren als het aan; LTO, WUR, Rabobank, CDA ligt. Kunnen de boeren de kostprijs laag houden en de concurrentie wegwerken. Men kan de zwarte Piet richting de retailers schuiven maar boeren doen niet anders. Als er ergens teveel van is kun je goedkoop inkopen, zo werkt dat in de vrije markt. Overigens vond ik het ook een prima uitzending.

 • Zents beheer

  #10 b.brink1, en zo is het !
  Doe die Heksenberg van Kassa maar naar Wakker dier, dan doen wij het wel met Sofie van de Rekenkamer.

 • Albert Hoekerswever

  Ik ben helemaal voor om Fairtrade principes ook toe te passen in Nederland. Supermarkten houden mooie MVO-praatjes, maar knijpen ondertussen iedereen uit. Jumbo concurreert inmiddels op dierwelzijn met hun scharrelvlees, maar de oude inkoopprincipes gelden nog steeds. Achter de schermen zijn we bezig met een aantal koplopers in de markt om een nieuwe vleeskuikenketen op te zetten, waarin fairtrade uitgangspunt is. Dat is een lange weg, maar de margeverdeling zal niet snel van de supermarkt komen omdat ze vast zitten in hun eigen loopgraven. De Fairtrade kip gaan we, als die er is, niet verkopen aan retailers, maar aan zorginstellingen en horeca die niet alleen scharrelvlees willen hebben, maar ook duurzaam willen inkopen. Die zijn er genoeg, alleen is het huidige aanbod daar niet op afgestemd. Wordt vervolgd.

 • pinkeltje

  Er is maar een echte oplossing en dat is minder kippen houden. Toen de Duitsers een paar jaar geleden nog aan het ombouwen waren was de eierprijs prima. Maar het is de sector eigen dat als er lekker verdiend wordt ze dat zelf om zeep helpt door uit te breiden. De wetten van de economie zullen het gewoon vanzelf oplossen. Ik weet dat het niet leuk is maar wie het niet vol kan houden moet gewoon stoppen en de financier desnoods ook maar gewoon zijn verlies nemen. Zo niet dan wordt het nooit wat. Tot er weer wat verdiend gaat worden en dan herhaalt de geschiedenis zich. Mensen hebben een kort geheugen en boeren zijn niet georganiseerd. En willen dat ook niet. Geen punt, maar dan is deze cyclus het gevolg.

 • dalenshof

  Het programma rekenkamer ,werd de kostprijs van een ei duidelijk verwoord en er niet omheen gedraaid'

  Het was eerlijke uitzending ,en een mooi bedrijf van de fam Siemons.

  Ga zo door!!!!!

 • Alex63

  prachtig programma de rekenkamer, ook keuringsdienst van waarde is zo'n programma, leggen de vinger op de zere plek, willen het naadje van de kous weten en geven niet zomaar op, ook goed dat diegene die in de uitzending zijn eerlijk en open zijn omtrent hun marges. Is geen verrassing overigens dat de winst bij de supermarkt komt maar wat voor de eieren geldt geldt voor meer producten, een eerlijkere verdeling in de keten want daar hebben we het toch altijd over de keten, zou ook de producent in de keten dan iets mogen verdienen?

 • trijnie

  Indrukweekkend te zien waar ons eitje wegkomt. En nog wel kippen met een gewone snavel. Ook de automatisering, voor jullie heel gewoon maar voor iemand die niet in de branch zit, heel interessant.
  Van mij mochten ze nog wel meer de nadruk op de buitenlandse kooieieren leggen, veel mensen zijn niet op de hoogte.

 • Broer

  Sinds wanneer moet de margeverdeling 'eerlijk' zijn ?
  Je kunt het de supermarkten toch moeilijk kwalijk nemen als ze niet meer betalen dan nodig is om hun waar in de winkel te krijgen ?
  Bij het huidige aanbod dus niet veel en niet kostprijsdekkend, maar waarschijnlijk wel de enige manier om het aanbod te doen krimpen.

 • egmex

  Jammer dat de pluimveerechten handelaars niet in beeld komen
  die staan in januari allemaal bij de Mercedes dealer.

 • joannes

  @Broer, Die paar telefoonlijn of kabel leveranciers zijn óók gereguleerd. Wanneer iets te dominant wordt en marktverstorend moet het reguleren. In dit concrete geval nemen ze, die supers, 100% tussen de consument en het leveranciers kanaal terwijl al het werk elders gedaan wordt. ze krijgen de geetiketteerde doosjes op naam, prijs, maat, kleur, soort, voor de deur afgeleverd. Moet daar 100% voor genomen worden? Dat staat niet in verhouding tot de kosten en kan of goedkoper voor de consument maar in dit geval redelijker voor de producent!

 • Professor P

  Niet te veel eieren eten, want elk ei kost de boer een cent.

 • Momfer

  Ze moeten eens om inzage vragen in de facturen die de handel naar de Retail stuurt. 0,00? centen per ei marge voor de handel. slaap lekker verder allemaal.

 • Zents beheer

  Lijkt me nu wel duidelijk dat naast de retail, handel, industrie en een paar bestuurders van NVP en NOP, niet veel pluimveehouders baat hebben bij afschaffing van pluimvee rechten.

 • De Waard

  Hoe zou Tros Radar zo,n onderwerp behandeld hebben???
  Die zouden de kippenboeren nog een trap na gegeven hebben.........

 • l coumans

  cookie elke schakel is verantwoordelijk voor zn eigen marge en winst!!!

 • Vegan

  Ben het met I coumans eens dat iedere schakel verantwoordelijk is voor zijn eigen marge en winst . Dan moeten de eierboeren maar niet leveren aan de supermarkt. Helaas bij de productie van eieren is ook veel dierenleed. Waardeloze haantjes en dieren die worden geslacht. Het wordt tijd dat deze industrie wordt afgebouwd want deze is niet rendabel. Inmiddels zijn er veel alternatieven voor eieren.

 • agro1

  het beste alternatief voor een ei is nog altijd een ander ei........

 • Elevage

  ja vegan , zoals een lekker meelworm.........
  die lust ik ook, maar dan wel voorgekauwd door een kip ;-)

 • somporn

  Zo een ei als vegan,die lust ik niet!

  Maar een eerlijk ei,gelegd door een kip in NL des te meer!

 • Momfer

  Coumans. Natuurlijk is elke schakel verantwoordelijk voor zijn eigen marge en winst, maar als je meewerkt aan een progamma over de kostprijs van een ei moet je wel de waarheid vertellen. Doe je dat niet dan ben je een charlatan.

 • l coumans

  Cookie op tv is niks echt ik vond de uitzending wel een beetje knullig, als je niet genoeg eiergeld ontvangt voor de variabele kosten dan slachten die hap. je houdt toch ook geen kippen die 40%leggen

 • Momfer

  Ik ga mijn kippen niet slachten, mijn eieren brengen 8 cent op van a tot z.
  Ik ben toch niet gek.

 • j.verstraten1

  Trijnie#17, deze kippen hebben echt wel een snavelbehandeling ondergaan. Nu kun je met eigen ogen zien waar het eigenlijk over gaat. De snavelbehandeling is minim, alleen een geoefend oog ziet het verschil maar tegelijkertijd word door de veehouderijhaters het beeld neergezet dat snavels half afgeknipt worden. Dat zijn echter beelden van 30 jaar en langer geleden of uit verweggistan. Waar kippen ook nog in een hokje gepropt worden.

 • veldzicht

  Er is maar een probleem,zo gauw de eierprijs er maar een beetje op begint te lijken komen er gelijk weer zoveel meer eieren dat de prijs
  weer in elkaar dondert,en niet alleen bij legkippen maar bij bijna iedere sector in de landbouw,door mechanisatie en aotomatisering gaat het te makkelijk de producie uit te breiden en zullen langere periodes met goede prijzen wel nooit meer voorkomen.

 • Spotvogel

  Het lijkt me zinvol om hier een paar zaken glashelder te stellen. In de jaren '50 haalde ik als jochie voor 1 gulden 10 eieren bij een boertje nét over de sluis bij Wijk bij Duurstede. Iedere boer had toen een koppel kippen op het erf lopen en grote pluimveehouderijen waren toen nog zeldzaam. Die kwamen er vanaf de jaren '60 steeds meer, maar al die zwaar door de Boerenleen- en later RABObank gefinancierde 'vrije zelfstandige ondernemers' bleven vastzitten aan veel te lage stuksprijzen. Exact zoals dat met de melkveehouderij ging die toen zo'n 55 cent per liter kreeg.
  Nu koop ik bij mijn vrijloop pluimveehouder 10 eieren voor 2 euro dus 20 eurocent per stuk. Dat lijkt een goede prijs, maar de groothandel geeft er nog steeds maar 6-7 eurocent voor dus omgerekend zo'n 13 tot 15 oude Hollandse centen. Pluimveehouders verdienen hun hoofdinkomen via de retail en niet door verkoop aan huis. Maar tussen 1950 en 2014 gingen alle prijzen en lonen wel vele malen over de kop en 6-7 eurocent is dus schandelijk weinig. en hoort minimaal 3x meer te zijn.
  Wat voor eieren en melk geldt gaat op voor zowat alle landbouw- en veeteeltproducten. Geen wonder dus dat boeren niet kostendekkend kunnen werken en sappelen van minimum inkomens.

 • joannes

  Productiviteitswinst @Spotvogel! Daar is de gehele economie op gebaseerd! De efficiëntie zit in het feit dat je nu in de supermarkt om de hoek al je boodschappen kan doen, en de boer heeft met productiviteits winst meer kippen kunnen houden. In de zogenaamde markt economie hebben de producenten, die overigens ook consumenten zijn, zich kunnen specialiseren in allerlei beroepen, vooral om productiviteit, veiligheid en beschikbaarheid te verbeteren. Waar we nu tegen aan lopen is die overcapaciteit, omdat de pendule zover is uitgeslagen dat iedereen MOET werken om de Productie te kunnen kopen. En daarvoor worden kinderen uitgesteld en krimpt de bevolking, daarboven op is er zoveel te koop dat overvoeding een gezondheids probleem is geworden. Kortom er is teveel voor een prijsverbetering!

 • alco1

  Je krijgt de markt cq retail alleen op de knieën door een tekort te creëren.
  Hoe dit moet blijft een groot vraagteken!

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.