Pluimveehouderij

Nieuws

Corridor voorkomt grote welzijnsproblemen

In Brabant en Limburg waren grote welzijnsproblemen bij vleeskuikens ontstaan als het Ministerie van Economische Zaken vandaag niet had ingestemd met het instellen van een corridor. Jan Verhoijsen, vakgroepvoorzitter vleeskuikens LTO Nederland: “We hebben gisteren (maandag,red) alle knelpunten in kaart gebracht. Elk uur worden de welzijnsproblemen groter.”

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft vandaag bekendgemaakt dat er een corridor komt vanuit het zuidoostelijke pluimveecompartiment naar het westen. Zie hier. In het Zuiden, gebied C, zitten 1,4 miljoen slachtrijpe vleeskuikens die tot vandaag niet geslacht konden worden. Er is een slachterij voor 700.000 vleeskuikens, maar die kan alleen lichte kuikens slachten. Jan Verhoijsen: "In een personenauto kun je ook geen 10 ton vracht vervoeren. Dat werkt niet." Verhoijsen heeft samen met sectorgenoten de knelgevallen in kaart gebracht: 1,4 miljoen vleeskuikens met een bezetting van meer dan 45 kilo per vierkante meter en 60 procent meer dan 50 kilo per vierkante meter. "Slachterijen in gebied A willen graag de kuikens. Met een corridor en één op één transport, kunnen we kuikens veilig transporteren. Welzijnsproblemen van vleeskuikens én morele druk bij vleeskuikenhouders, die het beste voor hun dieren willen, worden te groot."

Export
Volgens eerdere maatregelen van EZ was export van slachtrijpe vleeskuikens toegestaan naar het buitenland aangrenzend aan de regio. Verhoijsen: "Belgie is aangrenzend. Maandag zijn voor 140.000 kuikens op drie bedrijven exportvergunningen aangevraagd bij de NVWA. Maar de reactie was: daarvoor hebben we geen tijd. Vervolgens heeft de NVWA op één bedrijf exportpapieren gereed gemaakt maar weigert de FAVV, de Belgische NVWA, die kuikens. Daar is in Den Haag geen rekening mee gehouden." 


Burgemeester
ZLTO riep de vleeskuikenhouders met knelgevallen op dit te melden aan hun burgemeester. Vleeskuikenhouder Jos Hanegraaf uit het Brabantse Loosbroek belde met Burgemeester Marieke Moorman van gemeente Bernheze. "Ik heb de situatie uitgelegd. Ze was goed op de hoogte van de actualiteiten. De slachtdatum van onze kuikens is al drie keer uitgesteld. Als ze hier blijven zitten worden de problemen steeds groter. Dat kost iedereen heel veel energie, ellende en geld. Het was voor haar duidelijk zei ze en ze gaat ermee aan de slag. Ik voel mij gehoord en hoop dat het effect heeft."

Of registreer je om te kunnen reageren.