Pluimveehouderij

Nieuws 5977 x bekeken 13 reacties

Dijksma neemt het op voor pluimveesector

Amsterdam – Een fikse tegenvaller noemde staatssecretaris Sharon Dijksma het geval van vogelgriep in Zoetermeer, zondag.

In tv-programma Buitenhof vertelde ze dat ze in de nacht van zaterdag op zondag om drie uur een sms-je kreeg met de uitslag. "Dan slaap je niet meer goed. En de betrokken boer al helemaal niet, uiteraard."

Nieuwe corridor

Het nieuwe geval is geen aanleiding om eerder afgekondigde versoepeling van maatregelen terug te draaien, verklaart Dijksma. Integendeel, er komt een extra 'corridor' om slachtpluimvee vanuit het Zuiden naar het Westen te vervoeren. De slachtcapaciteit in het Zuiden is te klein, waardoor problemen zouden ontstaan als slachtrijpe vleeskuikens niet afgeleverd kunnen worden.

Herkomst

Over de herkomst van het virus is nog steeds geen duidelijkheid. Een raadsel, noemt de staatssecretaris het. Ze meldt dat van de 1.500 monsters van wilde vogels die afgelopen weken zijn genomen, niet één positief geval is bevonden. Er is nog steeds maar één bewezen link met trekvogels, en dat is de eend met H5N8 die in Duitsland is gevonden. Het onderzoek gaat in samenwerking met Duitsland door, aldus Dijksma.

Kritiek

De staatssecretaris verweert zich tegen kritiek dat de Nederlandse sector met zijn hoge dierdichtheid de crisis aan zichzelf te wijten zou hebben, en dat kleinschaligheid de oplossing zou zijn. "Daar neem ik afstand van." Ze verwijst naar Zuid-Korea, waar hetzelfde virus heeft gewoed in kleinschalige eendenhouderijen. Wel verklaart ze dat de Nederlandse sector kwetsbaar is als de ziekte eenmaal is uitgebroken, vanwege de grote impact die een uitbraak dan heeft.

Robuuster

Dijksma wil, als de huidige crisis is bezworen, in gesprek met de sector over de vraag hoe die robuuster kan worden. Overigens sprak ze vol lof over de vorderingen die de Nederlandse pluimveehouderij heeft gemaakt op het gebied van dierwelzijn en antibioticagebruik. Ze gaf daarbij de consument een veeg uit de pan: "In Nederland is veel debat, maar de consument is tweeslachtig. Aan de ene kant heeft die veel gevoel voor hoge normen, maar bij de kassa kiest men toch weer voor goedkoop."

Laatste reacties

 • Zents beheer

  Lijkt me nu wel helder dat pluimveerechten zo maar niet kunnen worden afgeschaft.

 • Elevage

  OK Dijksma, zo zie ik je graag!
  jammer genoeg niet consequent alle dagen............

 • Zents beheer

  We moeten ons realiseren dat we onder een vergrootglas liggen. We zullen nog veel lastige vragen moeten beantwoorden . Tegen die achtergrond kan ik niet anders vaststellen dan dat Sharon Dijksma uitstekend voor de dag kwam. Ze bleef rustig en liet zich niet verleiden tot populistische uitspraken. Ook toen de vragen kritisch richting sector werden.

 • bankivahoen

  Het siert Dijksma dat ze het opnam voor sector , nu nog doorvoeren in pakkend beleid.

 • zon

  Heb over het algemeen weinig waardering voor haar daden,maar dit bericht geeft het een positieve draai.

 • pantass

  heb het stukje zojuist ook nog zitten kijken en vind dat ze het prima heeft verwoord. zelfs toen de vragen een bepaalde, vooringenomen richting op gingen, bleef ze goed in haar rol als voorman/vrouw van onze sector.
  Zo zouden we haar vaker moeten zien. Het voor de sector opnemend.

 • pantass

  deze positieve kritische punten mogen haar natuurlijk ook ten oren komen, geachte redactie.

 • John*

  tja als 75% van de consumenten tevreden is over huidige welzijnsniveau van onze dieren is dat het wat je moet veranderen. voor de overige 25% zijn er voldoende alternatieven of ze kopen het niet (en producten ontwikkelen voor een doelgroep die niet koopt heeft geen zin). Als nu alle wakker diertjes is begonnen met het kopen van welzijnsvriendelijke eieren en vlees zal de productie sneller omschakelen dan dat nu het geval is.

 • John*

  blij dat mevr Dijksma dat nu ook inziet.

 • jehanvankroaks

  ik werd gisteren in ieder geval aangenaam verrast door mevr. Dijksma.
  toen ik haar interview zag in Buitenhof.

 • Jan van het Zand

  Het werd tijd dat ze voor de troepen gaat staan.

 • peter1939

  liever een boergandie-er dan een vegetari-er....

 • jp.bierema

  Mevrouw Dijksma: Chapeau voor uw goede complete antwoorden. Het was ook opvallend dat Pieter Jan Hagens u zo goed liet uitspreken en de laatste opmerking omtrent de klant bij de kassa was een schot in de roos.
  Als dit Meastro was kreeg u voor deze uitvoering een 10

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.