Pluimveehouderij

Nieuws

'Contact met wilde vogels voorkomen'

Deventer - Voorkom ieder contact met wilde vogels. Dat is de belangrijkste tip die de Gezondheidsdienst voor Dieren geeft op zijn internetsite om insleep van het vogelgriepvirus te voorkomen. Verder is het van groot belang om op alle fronten de opperste hygiëne te betrachten. Belangrijk daarbij is het toegangsbeleid tot de stal.

Het vogelgriepvirus kan zich via stofdeeltjes of door de lucht verspreiden. Volgens de GD is verspreiding over grotere afstand altijd een gevolg van contact via personen, transporten of andere zaken.

Andere adviezen die de GD geeft:

Sluit de toegangsweg tot de pluimveestallen af. Plaats een ontsmettingsbak met schoon water met bijvoorbeeld Halamid bij het toegangshek. Ook de toegang die u zelf gebruikt.

Laat geen personen toe tot het bedrijfsterrein dan wel tot de stallen.

Indien bezoek noodzakelijk is, dienen de bezoekers hun vervoermiddel aan de weg te laten staan. De bezoekers melden zich op het huisadres, gekleed in wegwerpoverall en voorzien van haarnetje en overschoentjes. Op het huisadres worden de handen gewassen.Bij het huis stappen de bezoekers over in bedrijfsschoeisel (met daarbij wegwerpsokken over de eigen sokken). Bij het toegangshek naar de stal(len) wordt het bedrijfsschoeisel ontsmet.

In de stal wordt bij de stal behorende bedrijfskleding over de wegwerpoverall aangetrokken en stapt men over in bij de stal behorend bedrijfsschoeisel. Bij vertrek worden de handen weer gewassen.Wegwerpmaterialen laat men in een plastic zak bij de auto achter.

Voor vervoermiddelen geldt:

Laat auto's pas op het terrein toe na ontsmetting van de wielen en de wielkasten. Doe dit als pluimveehouder zelf en laat de chauffeur zoveel mogelijk in de auto blijven.

De chauffeur dient bij het verlaten van de cabine voor het betreden van de grond overschoentjes aan te trekken. Tevens trekt hij een wegwerpoverall aan. Laat de bulkautochauffeur de bulkauto niet direct onder de stal-inlaat plaatsen. Bij vertrek worden de slangen en dergelijke ontsmet. Wegwerpkleding bij het verlaten van het terrein achterlaten. Elke keer wanneer de chauffeur van een bedrijf vertrekt gebruikt hij een nieuwe stoelhoes.

Om ieder risico te vermijden is het belangrijk geen materialen van andere (pluimvee)bedrijven te gebruiken.

Houdt er rekening mee dat u, als pluimveehouder, zelf ook smetstof kunt verspreiden. Houdt u zich daarom zelf ook aan de regels.

Of registreer je om te kunnen reageren.