Pluimveehouderij

Nieuws 987 x bekeken

CNV wil werktijdverkorting pluimveesector

Utrecht – CNV Vakmensen pleit voor werktijdverkorting in de pluimveesector naar aanleiding van de uitbraak van vogelgriep. De werknemersvakbond hoopt dit op korte termijn met vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken te kunnen bespreken.

"Nu het virus zich uitbreidt moet de regering nadenken over de gevolgen voor de werknemers in de pluimveesector en omliggende sectoren", aldus CNV-bestuurder Peter de Jong. "Werktijdverkorting biedt de sector de gelegenheid om de gevolgen voor werkgevers te verzachten. Dit wordt per dag nadrukkelijker van belang." De maatregel zou niet alleen voor pluimveebedrijven verlichting moeten brengen, maar vooral voor bedrijven uit de periferie, zoals slachterijen en voerleveranciers.

"In de keten gaat schade ontstaan", aldus De Jong. "We weten niet hoe omvangrijk deze zal zijn, dat is nog niet te overzien. Maar hierdoor komt werkgelegenheid in het geding." Onder bijzondere omstandigheden mogen bedrijven de werktijd verkorten. Werkgevers betalen dan minder loon, en de werknemers kunnen over de niet-gewerkte uren een WW-uitkering ontvangen. Volgens De Jong zijn dergelijke maatregelen hard nodig en moeten de kosten hiervoor niet op het bordje van de ondernemer komen. "We hebben hier te maken met onheil van buitenaf. Dat is geen ondernemersrisico. De overheid moet daar een rol in spelen."

Of registreer je om te kunnen reageren.