Pluimveehouderij

Nieuws 4360 x bekeken 3 reacties

Burgemeester Kamperveen houdt rekening met oud zeer

Kampen – Burgemeester Bort Koeleman van Kampen heeft zodra hij te horen kreeg dat er vogelgriep was vastgesteld op een pluimveebedrijf in Kamperveen contact gehad met het ministerie van Economische Zaken over de communicatie hierover. Dat zegt hij tijdens een persconferentie over de uitbraak.

"Kamperveen werd ruim tien jaar geleden getroffen door MKZ. Dat heeft diepe sporen na gelaten bij de gemeenschap in Kamperveen. Tot op de dag van vandaag. De ervaringen van toen zijn nog niet goed verwerkt. Ik heb hierover contact gehad met het ministerie", zegt Koeleman. Hij heeft hierbij benadrukt dat er op een zorgvuldige manier gecommuniceerd moet worden en dat er groot belang wordt gehecht aan het leveren van bewijs van de besmetting.

Tijdens de MKZ-crisis in 2001 werden bedrijven geruimd vanwege MKZ. De bevolking is nog altijd niet van overtuigd dat de bedrijven ook daadwerkelijk besmet waren. Rechtszaken hierover lopen nog steeds.

"Tegelijkertijd moet ik constateren dat er tegenwoordig veel meer middelen zijn om te waarborgen of er werkelijke sprake is van ziekte. Dit wordt niet op basis van één uitslag besloten", aldus de burgemeester. Hij voegt eraan toe dat hij namens de gemeente al contact heeft gehad met de betrokken bedrijven en dat hij dit contact ook heel belangrijk vindt.
Vrijdagavond wordt een informatiebijeenkomst gehouden voor de bewoners van het gebied. Daar zullen ook de NVWA en de GGD bij aanwezig zijn.
In Kamperveen worden drie pluimveebedrijven geruimd. Bij een vleeskuikenouderdierenbedrijf is het vogelgriepvirus vastgesteld. Op een naastgelegen eendenbedrijf vertonen dieren ook klinische verschijnselen, waardoor ook dit bedrijf wordt geruimd. Een derde bedrijf in de kilometerzone rondom het eerste bedrijf wordt preventief geruimd.

Laatste reacties

 • veurinkh

  Goede actie van burgemeester Koelewijn.

 • T. Koelewijn

  Beste Mariska,

  Het is burgemeester Koelewijn ipv Koeleman. Het is maar een kleinigheid maar als deze informatie al niet klopt.................?

  Groet Tijmen Koelewijn

 • vandenbrand

  Ja, MKZ onderzoek moet van rechter (anno 2014) overnieuw

Of registreer je om te kunnen reageren.