Pluimveehouderij

Nieuws 1179 x bekeken

EC tevreden over maatregelen vogelgriep

Brussel – De Europese Commissie prijst het ingrijpen van Nederland na de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep H5N8 op een pluimveebedrijf in Hekendorp.

Nederland heeft volgens de Commissie snel en passend gehandeld en de juiste maatregelen genomen door de dieren te ruimen en een vervoersverbod af te kondigen voor pluimvee en pluimveeproducten.

Later maandagmiddag zal de Commissie duidelijk maken of er ook nog Europese maatregelen genomen zullen worden. Volgens de standaardprocedures in zulke gevallen zal de EU besluiten tot een export verbod voor Nederlandse pluimveeproducten of een exportverbod voor een regio waarbinnen de uitbraak zich voordoet. Op dit moment vindt de Commissie de maatregelen die Nederland en Groot-Brittannië hebben genomen adequaat.

Nederland en Groot-Brittannië hebben verschillende maatregelen genomen. In Nederland geldt de standstill (vervoersverbod) voor het hele land, terwijl in Engeland alleen maatregelen zijn getroffen in de getroffen regio in Noord Yorkshire. "In beide gevallen zijn de maatregelen passen. Nederland kent een hoge pluimveedichtheid, terwijl er in de getroffen regio in Yorkshire weinig pluimvee wordt gehouden", aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.
De Commissie heeft nog geen uitsluitsel over het virustype in Engeland, maar zegt dat het waarschijnlijk om hetzelfde type gaat als in Nederland en Duitsland.
De Europese Commissie komt donderdag weer bijeen om over de vogelgriepsituatie te praten.

Of registreer je om te kunnen reageren.