Pluimveehouderij

Nieuws 1977 x bekeken 1 reactielaatste update:18 nov 2014

Britten: uitbraken met elkaar verbonden

Londen – De Britse Chief Veterinary Officer en de British Poultry Council (BPC) leggen beide een nadrukkelijk verband tussen de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep in hun land en de uitbraken in Nederland en Duitsland.

Beiden wijzen ook naar trekkende wilde vogels als meest waarschijnlijke bron. ''Binnenhuis gehouden dieren én wilde vogels scherp in de gaten houden, is de komende tijd de boodschap'', aldus de BPC.

''De ziekte die is vastgesteld in Duitsland en Nederland is de meest waarschijnlijke bron. Op basis daarvan zegt de dienst voor de volksgezondheid ook dat er geen risico is voor mensen. Onze voornaamste prioriteit is nu dan ook om de nationale pluimveestapel waar mogelijk te beschermen. De bio-veiligheid op de bedrijven is goed dus ik schat het risico op verdere verspreiding laag in maar de kans blijft bestaan dat we meer besmettingen vast zullen stellen'', verklaarde de Chief Veterinary Officer (CVO), het hoofd van de diergeneeskundige dienst, Nigel Gibbens tegenover de BBC.

Gibbens reageerde daarmee op de vondst van hoogpathogene vogelgriep op een eendenfokkerij bij Driffield in East Yorkshire. Het plattelandsministerie Defra heeft een veiligheids- en een toezichtszone ingesteld, maar geen nationaal transportverbod afgekondigd.
Het ministerie hoopt vandaag of morgen te weten om welke variant het gaat. Zowel het ministerie als CVO drukken boeren in het hele land op het hart om zo waakzaam mogelijk te zijn.

De British Poultry Council, de koepel van de Britse pluimveesector, stelt dat de besmetting waarschijnlijk is veroorzaakt door trekvogels. ''Dit volgt kort op de gevallen in Duitsland en Nederland.''  Volgens directeur Andrew Large is de boodschap nu vooral de in het wild levende vogels goed in de gaten te houden. Large probeert tegelijk het Britse publiek gerust te stellen: ''Mensen kunnen gewoon kip en ander pluimveevlees blijven eten, goed doorgebakken vlees vormt geen enkel risico.'' BPC prijst daarbij ook de nauwe samenwerking met de overheid en andere diensten 'waardoor we snel en doeltreffend op deze situatie konden reageren'.

Eén reactie

  • ALAMI

    Dan was er koffie?

Of registreer je om te kunnen reageren.