Pluimveehouderij

Nieuws 3854 x bekeken 10 reacties

Afvoer uitgelegde kippen in de knel

Doetinchem - Mede door het Belgische invoerverbod op pluimvee uit Nederland, zit de afvoer van uitgelegde kippen knel. Tijdens de standstill-perioden na de eerste twee vogelgriepbesmettingen, met algehele vervoersverboden, konden naar schatting al zo'n half miljoen kippen niet worden afgevoerd naar slachterijen.

Het Belgische invoerverbod sinds afgelopen maandag, in reactie op de compartimentering, is een extra belemmering. In België zijn twee slachterijen voor uitgelegde kippen die per dag gemiddeld 70.000 à 80.000 oude kippen slachten. De oude-kippenslachterij in Noord-Nederland doet normaliter ongeveer een kwart hiervan.

Woensdag heeft de NOP tijdens het vogelgriepoverleg met het ministerie al aangegeven dat de twee specialistische hennen- en moederdierenslachterijen allebei in compartiment D liggen en dat daardoor uitgelegde hennen en moederdieren uit andere compartimenten, zoals uit het pluimveerijke compartiment B, niet door deze slachterijen geslacht kunnen worden. Er is gevraagd om een corridor, zoals is ingesteld voor de eendenslachterijen, maar die is er nog niet. Met als argument dat er bij oude leghennen geen welzijnsproblemen zouden zijn.

Volgens een handelaar kan opgestarte export van uitgelegde hennen naar Polen de druk wat verlichten. Daar is volop slachtcapaciteit. Er zijn vijf à zes moderne kippenslachterijen, waarvan drie heel grote. De grootste Poolse kippenslachterij heeft 35 vrachtwagens en slacht zes dagen per week 24 uur per dag.

Laatste reacties

 • Khalid en zijn maten

  De oude legkippen naar Polen,die weten nu ook dat Nederland ermee in de maag zit ,dus kopen die kippen voor een appel en een ei...

 • koekalf8

  Vindt het woord oude voor kippenslachterij, iets suggereren wat dat bedrijf niet verdiend, het bedrijf voldoet aan alle eisen, en er word goed werk geleverd en goede producten gemaakt, jammer van die overbodige toevoeging.

 • hansje

  als we niet met kippen in Nederland rond mogen rijden ,kunnen we ze dan wel naar polen rijden zonder risico??? het zal wel aan mij liggen

 • agro1

  goed lezen en groene boekje kennen, oude slaat in dit verband op de kippen en beslist niet op de slachterij.

 • agro1

  oh ja en het eerste woord vind is gewoon stam en niet stam+T, trouwens het bedrijf verdienT het njet(geen spelfout), want er wordT goed werk geleverd, tot zover de basisschool.

 • minasblunders1

  Agro, dat veel boeren de basiskennis taal niet beheersen is niet zo erg. Veel kwalijker is het dat het ministerie van onkunde en de 'topuniversiteit' de basiskennis van het rekenen niet beheersen. Op dit geklungel wordt wel beleid gemaakt, met verstrekkende gevolgen voor mensen en bedrijven. Daar kun je je beter druk over maken.

 • agro1

  goed kunnen lezen zorgt ervoor, dat de juiste boodschap uit het geschrevene gedestilleerd(heerlijk woord) wordt. wat betreft de 'beleiders': hoe heerlijk is het om niet gehinderd door enige kennis van zaken dingen te beweren, die zeeer correct, maar even onjuist zijn. men laat zich zeeeeer vorstelijk betalen om uit andermans portemonnee te roven. dit geflankeerd door een 'men vraagt en wij draaien', van der Staat afhankelijk, zich onderzoeksinstituut noemende instelling(hoe toepasselijk). u noemt dit, heel complimenteus, geklungel. er zijn eerlijke mensen, die dergelijk handelen ook wel corruptie noemen. het stadium van mij hierover druk maken is reeds lang gepasseerd. a sadder, wiser man. helaas.

 • koestal

  bureaucratie viert weer hoogtij !

 • B.Jongsma

  Wees gerust koe kalf ,oude slaat op kippen . Met de slachterij is helemaal niks mis, is net helemaal geüpdate ,naar alle eisen voor de toekomst.

 • Ericleplongeur

  Het transport van kippen naar Polen is WEL een welzijnsprobleem. Haha, de overheid wil geen maatregelen nemen omdat er geen welzijnsprobleem is. Maar de enige manier om het probleem op te lossen, is dan door een welzijnsprobleem te veroorzaken.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.