PluimveeNieuws

Afvoer uitgelegde kippen in de knel

Doetinchem – Mede door het Belgische invoerverbod op pluimvee uit Nederland, zit de afvoer van uitgelegde kippen knel. Tijdens de standstill-perioden na de eerste twee vogelgriepbesmettingen, met algehele vervoersverboden, konden naar schatting al zo’n half miljoen kippen niet worden afgevoerd naar slachterijen.

Het Belgische invoerverbod sinds afgelopen maandag, in reactie op de compartimentering, is een extra belemmering. In België zijn twee slachterijen voor uitgelegde kippen die per dag gemiddeld 70.000 à 80.000 oude kippen slachten. De oude-kippenslachterij in Noord-Nederland doet normaliter ongeveer een kwart hiervan.

Woensdag heeft de NOP tijdens het vogelgriepoverleg met het ministerie al aangegeven dat de twee specialistische hennen- en moederdierenslachterijen allebei in compartiment D liggen en dat daardoor uitgelegde hennen en moederdieren uit andere compartimenten, zoals uit het pluimveerijke compartiment B, niet door deze slachterijen geslacht kunnen worden. Er is gevraagd om een corridor, zoals is ingesteld voor de eendenslachterijen, maar die is er nog niet. Met als argument dat er bij oude leghennen geen welzijnsproblemen zouden zijn.

Volgens een handelaar kan opgestarte export van uitgelegde hennen naar Polen de druk wat verlichten. Daar is volop slachtcapaciteit. Er zijn vijf à zes moderne kippenslachterijen, waarvan drie heel grote. De grootste Poolse kippenslachterij heeft 35 vrachtwagens en slacht zes dagen per week 24 uur per dag.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin