Pluimveehouderij

Nieuws 2823 x bekeken

2 Sisters weer dieper in het rood

Birmingham – 2 Sisters Food Group, dat in ons land eigenaar is van 2 Sisters Storteboom BV, raakt steeds dieper in de rode cijfers.

Dat is volgens topman Ranjit Singh echter vooral te wijten aan het snijden in de organisatie, wat forse extra kosten met zich meebrengt.

"We hebben de laatste tijd een reeks moeilijke beslissingen moeten nemen om er voor te zorgen dat we een sterk fundament onder ons bedrijf leggen waardoor we in de toekomst succes kunnen boeken", verwoordt Singh, eigenaar van de Boparan Holding boven 2 Sisters Food Group.

De groep is voornamelijk actief in Groot-Brittannie en ons land maar heeft ook twee vestigingen in Polen die ressorteren onder Storteboom. Een aantal van die moeilijke beslissingen betrof vestigingen van het voormalige Vion UK, met name in Schotland waar twee vleesverwerkers zijn gesloten en een andere fors is ingekrompen. 2 Sisters nam de kippen- en rundvleesactiviteiten van het Britse Vion in maart 2013 over en stelt 'dat de integratie van die bedrijven volgens plan verloopt.' Ondanks het feit dat inmiddels ruim anderhalf jaar is verlopen, is die integratie dus kennelijk nog altijd niet afgerond.

Boparan Holdings heeft in het boekjaar tot eind juli een omzet geboekt van €4,26 miljard, dat is liefst 18,5 procent meer dan een jaar eerder. Met die omzet behoort de onderneming inmiddels ook tot de grootste voedingsbedrijven van het land. In wat wordt genoemd de 'proteine divisie', (kippen), gingen de verkopen zelfs met ruim 34 procent omhoog wat voor een deel te danken is aan de inlijving van Vion dat nu het hele boekjaar meetelde. Dat blijkt ook uit het feit dat de met het vorige boekjaar vergelijkbare omzet op 3,57 miljard ligt, flink lager dus dan de groepsomzet. Doordat de buitengewone lasten op ruim 200 miljoen uitkwamen – waaronder 125 miljoen voor herstructureringen – werd over die hogere omzet uiteindelijk een verlies geboekt van 178 miljoen euro vergeleken bij 41 miljoen verlies in het voorafgaande jaar. Dat betekent ook dat de groep nu is opgezadeld met een schuldenlast van liefst 830 miljoen euro, weer een goede 125 miljoen meer op jaarbasis.

De herstructurering betreft niet alleen Vion maar ook andere bedrijven die Singh heeft overgenomen om zijn onderneming verder te diversificeren. Al met al is de topman zelf niet ontevreden over de prestaties: ''Na een jaar van transformatie stellen de vergelijkbare omzet en de operationele winst mij tevreden.'' En passant meldt hij daarbij dat de Nederlandse tak nieuwe klanten onder de winkelbedrijven binnen heeft gehaald, maar verder wordt over deze Europese activiteiten niets specifieks vermeld. Singh blijft tenslotte niet erg optimistisch voor de nabije toekomst: ''We verwachten dat het economisch klimaat moeilijk blijft waardoor ook de relaties met onze klanten moeilijk blijven. De winstgevendheid zal in het lopende kwartaal daarom lager uitkomen. Wij blijven proberen de marges op te voeren door in onze kostenbasis te snijden.''

Of registreer je om te kunnen reageren.