Pluimveehouderij

Nieuws 14 reacties

Trekvogels brengen vogelgriep niet mee

Wageningen - Trekvogels brengen geen vogelgriep naar Nederland, maar lopen dat juist hier op. Dat blijkt uit onderzoek van Jacintha van Dijk van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO), die hier woensdag op promoveert.

Van Dijk richtte zich in haar onderzoek op de wilde eend, omdat deze vogel in vergelijking met andere (water)vogels het vaakst besmet is met vogelgriep. De trekkende eenden brengen het virus zeer waarschijnlijk niet mee, maar lijken vatbaarder voor de in Nederland aanwezige virussen dan de Nederlandse eenden. Bij de wilde eenden is sprake van twee griepgolven per jaar, blijkt uit het onderzoek. Het gaat om een zomerpiek onder veel jonge dieren en een najaarspiek die gelijktijdig optreedt met de aankomst van trekkende eenden in Nederland. Door een jaar lang wilde eenden te vangen met een kooi konden de onderzoekers vaststellen of deze besmet waren en waar ze vandaan kwamen.

Van Dijk schetst dat de wilde eenden als drager weinig last hebben van het virus. Volgens haar vertonen ze geen symptomen van vogelgriep en gaan ze er ook niet dood aan. Van nature dragen eenden - en andere watervogels - een milde vorm van het virus met zich mee. Het risico is echter dat deze bij pluimvee ontwikkelen tot een hoog-pathogene griep, die ook voor mensen gevaarlijk kan zijn.

Het blijft onduidelijk hoe pluimvee aangestoken wordt met vogelgriep. Eenden zijn in het najaar besmet met het virus, terwijl de pluimveehouderij juist in het voorjaar kampt met vogelgriep.

Voorafgaand aan de promotie van Van Dijk vindt dinsdag in Wageningen een symposium plaats over de ecologie van infectieziekten zoals vogelgriep, met als spreker onder meer Ab Osterhaus.

Laatste reacties

 • Broederijbrok

  Is deze kop juist?
  Of is het wilde eenden brengen de vogelgriep niet?

 • Bloemestein

  Weet deze hoogopgeleide mevrouw niet dat er tientallen, zo niet honderden soorten trekvogels zijn? In het voorjaar komen deze terug uit Afrika.

 • Momfer

  ik heb onderzocht dat sommige trekvogels geen geslachtsziekte overbrengen.

 • bankivahoen

  Ze heeft dus alle trekvogels bloed getapt? Tendentieuze onzin , prullebak niveau , maar ja als driekwart van alle jeugdigen denkt dat ze het universitaire level aankunnen glippen er altijd wel wat Vonk en Stapel-achtigen tussendoor !

 • gerjan slingenbergh

  Wie kan het tegendeel bewijzen?

 • daantje

  kolder

 • niek brabant

  ab osterhaus is toch die man die bij de vogelgriep uitbraak gezegd had dat het virus niet door de lucht verspreid kon worden?

 • gerjan slingenbergh

  In Nieuw Zeeland komen veel soorten trekvogels uit Thailand en China en er is daar nog nooit vogelgriep bij kippen vast gesteld.

 • farmerbn

  Als Kees van Dooren de kop gemaakt heeft boven dit artikel dan zou ik hem ontslaan. Hij kan dan waarschijnlijk voor wakker dier gaan werken.

 • Professor P

  Een jaar lang onderzoek naar trekvogels. Er zijn twee griepgolven gemeten. Hoe kun je hier überhaupt conclusies aan verbinden? Als je volgend jaar weer meet, andere resultaten en andere conclusies? En trekvogels komen toch maar twee keer langs, is het dan niet logisch dat je twee golven meet? Ben maar een buitenstaander, maar van afstand rammelt dit onderzoek aardig.

 • crisismanager

  ze draaien in wageningen de onderzoekjes toch steeds zo rond en rond en rond,als de boer op het einde de dader maar is.dat staat vast

 • kk

  Met andere woorden de Nederlandse wilde eend draagt het virus met zich mee.Er is niet alleen risico tijdens de trek van de vogels maar het gehele jaar. Er is dus alle rede om pluimvee het gehele jaar op te hokken
  en niet alleen tijdens de vogel trek.

 • info335

  Wat een ongelooflijk slecht stukje! Verkeerde kop en verkeerde conclusie getrokken! Wilde eenden zijn dus WEL drager van het milde vogelgriep-virus maar worden er niet ziek van. Maar als een 'wilde' vogel wel drager is betekend dit dus ook dat ze het virus wel kunnen overbrengen naar andere 'vogels' dus pluimvee met uitloop. Dus 'wilde' vogels brengen wel degelijk het virus over op pluimvee. Een onderzoek van niks dus..en hier kun je dus in Nederland op promoveren???

 • aarthamstra1

  Dragers van deze ziekte hebben deze ziekte alleen in het najaar???,Knap.
  Deze slimmerd weet niet hoe de besmetting word over gebracht ,Eerlijk.
  Wat ging ze ook alweer onderzoeken???.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.