Pluimveehouderij

Nieuws 1624 x bekeken 9 reacties

Oekraïne klaar voor eierexport naar EU

Oekraïne - De twee grootste eierproducenten in Oekraïne, Ovangardco en Ovostar Union, staan klaar om te beginnen met de export van eiproducten naar de EU.

Ovostar heeft de eerste zending gepland voor begin november, Avangard zal er kort daarna mee beginnen. Dit zegt een correspondent van World Poultry in Oekraïne.

Eerder deze week berichtte het Britse ʼFarmers Weeklyʼ dat Avandgardco, de grootste eierproducent van het Euraziatisch continent, voor het eerst toelating heeft gekregen om verwerkte eierproducten naar de EU te exporteren. En dat de Imperove Foods, de eierverwerkingspoot van Avandgardco, daar vanaf begin oktober mee zou starten. Avandgardco heeft 19 bedrijven met bijna 23 miljoen hennen in legbatterijen die niet onderhevig zijn aan de Europese dierenwelzijnswetgeving.

Ovostar, dat ook exporttoelating heeft, is in grootte de tweede eierproducent in Oekraïne met ruim 4 miljoen hennen. Dat aantal zal groeien, want het bedrijf maakte eerder dit jaar bekend drie nieuwe productielocaties te bouwen voor elk 320.000 hennen.

De twee eierproducenten zouden al in juli van dit jaar starten met de uitvoer van gepasteuriseerde en gedroogde eiproducten beginnen, maar dat is verschillende keren uitgesteld omdat er ʼtechnische puntenʼ moesten worden opgelost in de handelsovereenkomst die Oekraïne en de EU vorig jaar sloten. Het betreft quota die Oekraïne zonder invoerheffing naar de EU mag exporteren: maximaal 3.000 ton eieren in de schaal en 1.500 tot eiproduct, oplopend tot 3.000 ton eiproduct na vijf jaar.

Laatste reacties

 • koen.kerkhof1

  Dit roept op tot burgelijke ongehoorzaamheid.

 • John Claessens

  Liggen deze bedrijven niet op de Krim ? Deze zijn in Russische handen . De rest kun je zelf wel invullen !

 • bankivahoen

  Dit bedrijf is in augustus geannexeerd door de Russische overheid en heeft in zowel de Oekraine als op de Krim vele zeer moderne bedrijven. Het is de vraag of dit bedrijf intakt blijft met de nieuwe leiding.

 • Zents beheer

  Dus de Russische separatisten (lees maffia) mogen batterij eieren naar de EU exporteren. En onze producten mogen Rusland niet in. Ik hoorde vorige week van een Poolse medewerker dat de Russische maffia goud verdiend aan smokkel van EU voedsel voor lage prijzen over de grens ingekocht en voor woeker prijzen in Rusland verkocht. Dus met het neerhalen van een vliegtuig waardoor nabestaanden nog elke dag jarenlang hun geliefden zullen missen, hebben ze een nieuwe inkomsten bron. Genoeg om nog een poosje oorlog te voeren en de kas van de Poetin-clan te vullen. Tussen 2 haakjes : de boycot is wel degelijk succesvol,
  voor de maffia. De rest betaald het gelag.

 • gjcamps

  Dit bedrijf is Ukrains, maar dat maakt niet veel uit. Door het toelaten van deze eierenn en ei producten geeft de EU aan hoe belangrijk de dierwelzijnsregels zijn en hoe belangrijk men de EU boeren vindt. Totaal niet dus, wel de AID controles laten uitvoeren op lichtnivo in stallen. Svp wakker dier, start een reclame campagne hiertegen, zelfs ik wordt donateur.

 • MVonk

  Inderdaad Koen.kerkhof1 het is misschien tijd om zelf als sector hier in te grijpen. NOP / LTO laat hier eens van je horen dit wordt de doodsteek voor de legpluimveehouderij.

 • keine

  ach camps ze willen graag net als de club(anti plofkip) hier van de boeren af en ach dat ze in het oosten dier en milieu on vriendelijk produceren is niet belangrijk

 • Momfer

  ja John het kan verkeren, zo ben je agrarisch ondernemer van het jaar en krijg je de staatsecretaris op bezoek, en vervolgens levert ze je uit aan de Russische maffia.

 • zon

  NOP en NVP, stop alle overleg met Dijksma

  Over punten en komma's overleggen heeft geen zin meer.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.