Pluimveehouderij

Nieuws 2177 x bekeken 4 reacties

Jumbo-standaard overwegend positief ontvangen

Someren - Een verrassende ontwikkeling. Zo noemt Jan Verhoijsen, voorzitter kring vleeskuikenhouders van LTO-NOP, de Nieuwe standaard Kip van Jumbo.

"We waren niet op de hoogte, dat Jumbo hiermee bezig was. De consument zal het bestaansrecht bepalen, de vraag is hoeveel die meer wil betalen", aldus Verhoijsen. "Uit oogpunt van welzijn is het voor de kip positief. Maar op andere duurzaamheidsaspecten scoort dit product minder goed", zo stelt Verhoijsen. Hij wijst er op dat de lagere bezettingsgraad tot gevolg zal hebben dat de stookkosten hoger zullen worden (hogere CO2 uitstoot). Ook de voerconversie pakt minder goed uit. daardoor wordt de totale CO2-footprint minder goed. Verhoijsen noemt dat een tegenstrijdige ontwikkeling.

Voorzitter Jan Odink van Nepluvi, de organisatie van pluimveeslachterijen, noemt de stap van Jumbo een positieve ontwikkeling. "Het is een goede zaak dat verschillende partijen verschillende concepten ontwikkelen en elkaar beconcurreren en met een eigen verhaal komen." Wel wijst Odink erop dat een goede borging en controle van de producten noodzaak is. "De consument moet de zekerheid hebben dat hij ook echt krijgt wat hem wordt voorgespiegeld."

Ook Jan Brok, secretaris van de NVP, laat zich in vergelijkbare bewoordingen uit. "De marktvraag is sturend en leidend. Pluimveehouders kiezen vrij of ze wel of niet voor zo'n partij gaan produceren."

Laatste reacties

 • info335

  ' Jumbo zwicht voor Wakker Dier' zou een betere kop zijn. Consumenten wordt een totaal verkeerd en verdraaid voorgeschoteld door Wakker Dier.
  Wakker Dier en de Partij voor de Dieren brengen leugens en onwaarheden de wereld in. De 'domme' Nederlandse consument gelooft dit en nu gaat de grote keten ' Jumbo ' op de knieen voor de 'gekken' van Wakker Dier. Applaus voor Nederland. Wat een idioot land is dit aan het worden.

 • jp.bierema

  Tja, de omzet van uw organisatie zal er wel door dalen maar de huidige problemen met onze doorgefokte rassen kunt u toch ook niet ontkennen 335. En veel van de antibiotica vervangende middelen helpen ook niet veel voor de gezondheid. Alleen mijn portemonnee wordt er mee leeggeschud.
  Dus conclusie voor mij is: Ik juich het toe en het liefst wij allemaal tegelijk in één keer overschakelen. Binnen 12 maanden. Dan hebben we ook geen inkomensverschillen in de vleeskuikenhouderij.

 • Probe

  Geeft u het goede voorbeeld maar. Geen inkomensverschillen is trouwens een ideologie die niet veel gehoord wordt onder de pluimveehouders.

 • Probe

  Vanavond uitgebreid gesproken met J P Bierema. Goed gesprek. Is open boek in eigentijdse problemen. Moeten we als collega -vleeskuikenhouders meer waarderen. De problemen moeten / mogen benoemd worden. Samen tackelen!

Of registreer je om te kunnen reageren.