Pluimveehouderij

Nieuws 2265 x bekeken 1 reactie

H5 vogelgriepvirus in Laer

Zeist - Het laagpathogene vogelgriepvirus op het geruimde pluimveebedrijf in het Duitse Laer in de omgeving van Münster (Kreis Steinfurt) betreft het type H5. Dit meldt Avined, de branche-organisatie voor de pluimveesector, op basis van informatie van het ministerie van Economische Zaken.

Het geruimde bedrijf is een vrije-uitloopbedrijf met 1.450 stuks pluimvee (400 vleeskuikens, 100 leghennen, 300 ganzen, 100 kalkoenen, 400 eenden en 150 kwartels). Het nationale referentielab in Duitsland heeft dit gisteren bevestigd. De bepaling van het N-type loopt nog.

De dieren zijn woensdag en donderdag geruimd. Voor zover bekend zijn er geen dieren in andere delen van Duitsland, Nederland of andere landen gebracht vanaf dit bedrijf. In het 1-kilometergebied liggen twee andere niet-commerciële pluimveebedrijven die nu gecontroleerd worden. De dieren op deze locaties vertonen geen ziektebeeld.

De Duitse autoriteiten vermoeden dat deze besmetting afkomstig is van wilde vogels. In de omgeving zitten veel Canadese ganzen.

Avined roept de sector op om voorzichtig te zijn en de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen te nemen.

Eén reactie

  • Burnetti

    Welk N type was het?

Of registreer je om te kunnen reageren.