Pluimveehouderij

Nieuws 27 reacties

Geen maatregelen mogelijk tegen Oekraïens ei

Den Haag – Er zijn geen maatregelen mogelijk om te voorkomen dat Oekraïense legbatterijeieren op de Nederlandse markt komen. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma tijdens een debat over de landbouwraad in de Tweede Kamer.

Vrijwel alle fracties vinden het niet terecht dat Nederlandse legpluimveehouders zich moeten houden aan de hoge eisen voor onder andere dierenwelzijn, terwijl eieren uit legbatterijen wel het land in mogen. "Ik ben er meer dan ongelukkig mee dat de Nederlandse pluimveehouders concurrentie ondervinden vanuit Oekraïne en dat gelijk speelveld daarbij ontbreekt", zegt Dijksma. Ze wijst erop dat het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Oekraïne een veel bredere context heeft op geopolitiek vlak dan alleen de agrarische handelsbelangen. Vanwege het ongelijke speelveld heeft Nederland in het beheerscomité als enige land tegen het voorstel over de handel gestemd. Terugdraaien kan volgens Dijksma niet meer.

Voor de lange termijn probeert Nederland dierenwelzijn als non-tradeconcern in de wereldhandelsorganisatie WTO op te nemen. Op de korte termijn is er volgens Dijksma niets mogelijk.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts riep Dijksma op om creatieve maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door 100 procents-controles van Oekraïense eieren door de NVWA. Dijksma wijst dit af. "Daar hebben we de capaciteit niet voor en de NVWA controleert hierbij alleen op voedselveiligheidsaspecten en niet op dierenwelzijn", aldus Dijksma.

Laatste reacties

 • .....

  Zolang dierwelzijn niet als non-tradeconcern door de WTO is opgenomen word er dus geen enkele investering meer gedaan voor dierwelzijn door de Nederlandse landbouw, dat lijkt me logisch

 • zon

  Dijksma wil de sector fors reduceren zodat het luxe deel blijft(freiland,biologisch)en de rest goedkoop importeren.

  Over sociale aspecten (echt een PVDA iets)en het overduidelijke onrecht dat de NL sector wordt aangedaan heeft ze maling.

 • Momfer

  Waar een wil is, is een weg Mevrouw Dijksma . Ik zeg gooi uw gewicht in de strijd en wandel eens een keer als een olifant door de porseleinkast.
  Figuurlijk gesproken dan he.

 • Momfer

  Of letterlijk.

 • Momfer

  Nee figuurlijk.

 • Momfer

  Of letterlijk figuurlijk.

 • Momfer

  Ik weet het niet meer, SORRY

 • porky 1

  over een poosje komt er ook zeker varkensvlees van zeugen aan de band uit de Oekraïne hoe verrot is de Europese politiek

 • boerB

  hahaha

 • Wian

  Binnen de EU mag er geen diermeel gebruikt worden uit voedsel veiligheids overweging.landen buiten de EU die diermeel toe staan voldoen niet aan de norm van voedsel veiligheid die wij in de EU hanteren de producten uit deze landen kan men boycotten heb je geen NVWA voor nodig.

 • gjcamps

  Dijksma wees creatief, alle kooi eieren in het hoge BTW tarief, belastingheffen mag elk EU land zelf bepalen. Doen we toch ook op auto's, sigaretten, alcohol, etc.

 • gjcamps

  Als dit binnen het PvdA politiek niet past om NL boeren te beschermen. Doe het dan voor de zielige kooikippen en voor de voedselveiligheid van dr NL consument. De meeste eier schandalen vinden hun oorsprong in Ukrains 'biologisch' voer dat geïmporteerd werd.

 • bankivahoen

  De eerste geruchten zijn er al dat er salmonella gevonden zou zijn in een partij eiproduct ui Oekraine. Weet iemand hier meer van ? Dit zou men als dit bevestigd wordt, breed uit moeten meten in de landelijke pers.

 • jehanvankroaks

  Wederom wordt agrarisch nederland een loer gedraaid !
  Dit is onverteerbaar......
  Misschien eens een gesprek voeren met wakker dier.....

 • aarthamstra1

  Wederom is er geen eenheid bij de boeren een hoop gebleer elkaar afzeiken .In plaats van samen sterk (coöperatief) Niet leveren aan supers enz... Zlto ??? kan zo beginnen door zijn eigen fabrieken te laten overstappen op EI gen eieren?? ,Je kan met z'n allen naar den HAAG een eieren gevecht organiseren of wat dan ook. Wakker dier neem daareen voorbeeld aan ,STA MORGEN VOOR DE VERKEERDE SUPERS<

 • gjcamps

  Ook sneu voor de Ukrainse bevolking, de meeste hebben toch al een laag inkomen of pensioentje. Door de export of het dumpen van de overschotten kan Avandgardo de locale prijs lekker hoog houden. Nog even en we sturen vanuit Brussel nog wat miljarden staatsteun en de cirkel is rond.

 • overheid

  Dit is inderdaad niet uit te leggen.

  Voortaan moet men bij een vrijhandelsakkoord duidelijk als eis stellen dat het speelveld op alle wijzen hetzelfde dient te zijn.

 • bankivahoen

  Kijk eens op Climategate.nl voor een item over de Nederlandse landbouw.
  Eindelijk eens een positief bericht over onze sector.

 • Jan van het Zand

  Welke bedrijven in de voedingsmiddelensector gebruiken kooieieren, die uit bijvoorbeeld de Oekraïne afkomstig zijn?
  Wakker Dier nagel deze bedrijven aan de schandpaal in Nederland en ver daarbuiten. Tenminste laat blijken dat jullie niet uit zijn op het kapot maken van de goede Nederlandse legpluimveehouder, die zo diervriendelijk als hem of haar mogelijk is eieren wil voortbrengen voor de bewuste Nederlandse consument en de consumenten buiten Nederland.

 • koestal

  De EU is een ongelijk speelveld,niet uit te leggen !

 • yongone

  #Pare,l waarom dit niet zelf niet organiseren i.p.v wd laten doen. Nederlandse boeren schuiven graag alles door. Met alle huidige gevolgen.

 • veldzicht

  Als legpluimveehouder zou ik maar oppassen met het roepen om
  het hoge BTW op die eieren,voordat je het weet komen dieractivisten
  met nog een hele lijst met dierproducten voor het hoge BTW tarief,
  dat proberen ze al langer en laten geen kans onbenut het nog
  eens te proberen en de veehouderij een loer te draaien.

 • gerjan slingenbergh

  In Denemarken mogen geen eieren uit de Oekraïne ingevoerd van wege Deense regelgeving. Dat kan in Nederland ook maar we doen het niet.

 • mwhjanssen5

  Juist Yongone wij zullen zelf moeten onderzoeken wie die eieren importeerd maar het zullen vooral poeders zijn die geimporteerd worden.
  Die bedrijven gezamelijk met heel de Eu als het kan erop aanspreken dat dit niet kan willen ze niet luisteren dan actie ondernemen. Niet goedschiks dan maar kwaadschiks dit is niet te accepteren. Men heeft de mond vol van duurzaamheid voedselveiligheid en dierenwelzijn nou laat dat dan zien en verwerk geen eieren die niet volgens Eu normen geproduceerd zijn!!

 • Jan van het Zand

  Yongone heeft gelijk. Dus legpluimveehouders ga naar jullie organisatie en eis dat ze een schandpaal opzetten met kwalijke voedingsmiddelenbedrijven in Europa. En laat het op NOS-journaal zien.

 • Professor P

  Bij het invoeren van het kooiverbod was al bekend dat dit qua dierenwelzijn contraproductief zou gaan werken. Maar het past in het Nederlandse beleid. Alle boeren het land uit en Nederland wordt één groot natuurreservaat. Er zijn al vergevorderde plannen in den Haag om alle dijken door te steken. Eerst de polders natuurlijk, anders krijgen ze in den Haag ook natte voeten.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.