Pluimveehouderij

Nieuws

Duitsers proberen ILT terug te dringen

Deventer - In het gebied rondom het Duitse Meppen, 50 kilometer ten oosten van het Drentse Coevorden, wordt nu en de komende weken hard gewerkt aan verlaging van de ILT-infectiedruk. Hierbij worden – op advies van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) – rigoureuze maatregelen getroffen, zoals het leegmaken van het gebied, het langer dan gebruikelijk laten leegstaan van stallen en het gesynchroniseerd weer opzetten van bedrijven. Alle pluimveebedrijven, integraties en dierenartsen die in het gebied opereren, zijn betrokken bij de uitvoering van de maatregelen.

In dit gebied zijn in september en oktober veel uitbraken van ILT (Infectieuze Laryngotracheïtis) aangetroffen, vooral op vleeskuikenbedrijven. Deze uitbraken gaan gepaard met benauwdheid, verhoogde uitval en groeivertraging, wat resulteert in forse economische schade.

In Drenthe zijn, in het gebied dat grenst aan de regio Meppen, in zowel juni als juli twee uitbraken van ILT op vleeskuikenbedrijven door dierenartsen gemeld aan GD.

Namens GD adviseert GD-pluimveedierenarts Gert Jan Boelm pluimveehouders in met name Oost-Drenthe en Oost-Groningen goed op te letten. En om contacten op bedrijven te minimaliseren om insleep van het ILT-virus te voorkomen. Verder adviseert hij pluimveehouders contact op te nemen met hun dierenarts voor het nemen van bedrijfsspecifieke hygiënemaatregelen.

Agrifirm Feed heeft vanwege het risico op ILT een open dag op een vleeskuikenbedrijf iets ten noorden van Emmen, die later deze maand zou worden gehouden, afgeblazen.

In Nederland worden collectieve maatregelen om de ILT-infectiedruk te verlagen, zoals nu in Duitsland worden uitgevoerd, nog niet voorbereid. GD houdt in nauwe samenwerking met de praktiserende dierenartsen de ILT-situatie in de gaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.