Pluimveehouderij

Nieuws 12 reacties

Dijksma: eiermarkt moet problemen zelf oplossen

Den Haag - De eiermarkt moet zelf herstellend optreden en voor een nieuw evenwicht van vraag en aanbod zorgen. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma in reactie op Kamervragen van het CDA over de moeilijke situatie van legpluimveehouders. Volgens Dijksma is de slechte marktsituatie voor de legpluimveesector het gevolg van overaanbod van eieren als gevolg van de eierproductie in de Europese Unie. 
Volgens het ministerie is in de eerste zeven maanden van dit jaar in de EU 7.176 ton eieren en eiproducten ingevoerd van buiten de EU. In 2013 was dit 19.725 ton voor het hele jaar. Dat is 0,2 procent van de totale Europese eiproductie. In Nederland is dit jaar tot en met juli 342 ton ingevoerd, dat is aanzienlijk meer dan de 227 ton die in heel 2013 is aangevoerd.  Of dit om kooieieren of scharreleieren gaat is niet bekend.
De Nederlandse pluimveesector heeft de afgelopen jaren voor €200 miljoen geïnvesteerd in nieuwe huisvestingssystemen vanwege het kooiverbod. Import van legbatterijeieren van buiten de EU kan niet voorkomen worden, aldus Dijksma. De pluimveesector ziet dit als concurrentievervalsing.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  We gaan dit probleem inderdaad zelf oplossen door de batterij terug te halen , NOP en NVP handen ineen en morgen naar de 2e kamer!

 • gjcamps

  Waardeloos EU beleid, alles kan gesanctioneerd worden binnen een maand. Ei producten niet conform EU normen geproduceerd kan men dan niet tegen houden. Waarom maken we ons nog druk om ISIS, Ukraine of een ander land. Stuur die lui in Brussel maar naar huis.

 • gjcamps

  Of de stallen weer lekker vol zonder elke norm te bekijken.

 • pinkeltje

  Hoezo kan import van buiten de EU niet worden voorkomen? Als het product niet voldoet aan de eisen die wij aan de productie stellen dan lijkt me dat reden genoeg om import stil te zetten. Anders moet mevrouw Dijksma Poetin maar eens even bellen. Die weet daar vast wel raad op. Laat me niet lachen.

 • Wim Toornstra

  Compleet beschamend en dan raar vinden dat er geen vertrouwen in de politiek is.

 • zon

  LTO en NVP moeten per direkt alle onderhandelingen over alle onderwerpen met Dijksma stopzetten.

  Als ze dat niet doen betekent het gewoon dat ze instemmen met deze praktijken.

  Het houdt een keer op.

 • doan

  En dan nog durven te praten over een snavelkapverbod, laat me niet lachen. Niet meer bespreekbaar als het aan mij ligt. Zo moeten LTO / NOP en NVP zich ook opstellen. Dit gaat toch nergens meer over

 • jwbrouwer

  Waardeloos beleid! Eerst kostprijs verhogende regelgeving opleggen en vervolgens eiproducten toelaten op de markt waarop de regelgeving niet wordt toegepast, deze hebben dus een lagere kostprijs en drukken onze eierboeren dus totaal uit de markt. Waardeloos beleid Dijksma!

 • Bussemakers

  Zat er maar wat melk in de eieren, dan was het voor mevrouw Dijksma een heel ander verhaal volgens mij. Niet dat ik trouwens zo nodig steun wil krijgen. Ik ben net als Dijksma ook een voorstander van een markt van vraag en aanbod, maar dan wel een eerlijke markt waarbij het product aan eenzelfde regelgeving moet voldoen. Is dit niet het geval, wat nu toch echt aan de hand is, dan ben ik het met mijn voorganger volledig eens nl. Waardeloos!

 • poldes

  een welzijnskip legt dezelfde eieren als een plofkip.
  de productiekosten zijn niet hetzelfde en dat is het verschil.
  het welzijns kippenei is dus te duur en kan de wereldmarkt dus niet aan.

 • Eierboer Zuid

  Mevrouw Dijksma is staatssecretaris voor de Pvda. Voor arbeiders gelden er in Nederland ook hogere loonnormen dan elders in de wereld. Als we de redenering van mevrouw Dijksma even gaan toepassen op de uurlonen dan mogen we hier dus Oekraïners laten werken aan 200 euro per maand, of beter nog, Chinezen aan 30 euro per maand. Wat een hypocriet gedoe. 'Import van legbatterijeieren van buiten de EU kan niet voorkomen worden'. Het is gewoon een kwestie van willen.

 • Jan van het Zand

  4 oktober was het Wereld Dierendag. En op die dag heb ik alleen maar landbouwproducten gegeten/gedronken, die de dieren voor ons voortbrengen: Ei, melk, honing. Nee, de kaviaar was met te duur. U ook?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.