Pluimveehouderij

Nieuws

Amsterdamse notering wordt Amsterdamse index

De Amsterdamse notering voor (scharrel)eieren bestaat niet meer en is met ingang van donderdag opgevolgd door de Amsterdamse index

De Amsterdamse notering was een grossiersnotering, opgesteld door de Hollandse Eieren Grossiersvereniging (HEG). Dat is bekend gemaakt door eierhandel Eierenglorie Vermeulen in Beverwijk en geldend voor de week volgend op de bekendmaking. De Amsterdamse index vermeldt geen weeknummer, maar slechts de datum van publicatie. Dienstverlener DCA in Lelystad, specialist in de prijsvorming van agrarische producten, stelt de Amsterdamse index op en maakt hem bekend.
Desgevraagd geeft Hein Glorie van Eierenglorie Vermeulen toe dat de wijziging het gevolg is van de inventarisatie die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) uitvoert naar de totstandkoming van prijsnoteringen in de pluimveesector. Allerlei bedrijven en organisaties in de pluimveesector moesten op 30 september informatie verstrekken over hoe prijzen van pluimvee(vlees) en eieren tot stand komen en hun rol daarbij. De inventarisatie van ACM was voor de HEG aanleiding de Amsterdamse notering onder de loep te nemen.
De Amsterdamse notering was een handelsprijs voor de komende week. Volgens Glorie zou ACM redeneren dat prijzen niet vooraf bekend kunnen worden gemaakt. Voor de Amsterdamse notering verzamelde een commissielid van de HEG informatie over prijzen in de handel en destilleerde die daaruit de prijzen voor de notering. De HEG heeft besloten dat ʼbuiten de deurʼ te laten doen; DCA krijgt informatie vanuit de handel en destilleert daaruit de index, wat volgens Glorie niet meer is dan een adviesprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.