Pluimveehouderij

Nieuws 460 x bekeken

Almunajem neemt belang in Doux

Chateaulin – Het Saoedi-Arabische voedingsconcern Almunajem heeft een belang van 25 procent genomen in het aandelenkapitaal van de Franse kippenverwerker Groupe Doux.

Almunajem is al tientallen jaren de grootste afnemer van Doux en heeft vorig jaar ook meegewerkt aan de redding van het toen in surceance verkerende bedrijf.

De Saoedi's hebben nu hun destijds verworven financiële participatie omgezet in een aandelenbelang. De Bretonse zakenman Didieer Calmels, die gespecialiseerd is in het weer op de rails zetten van gestrande ondernemingen, houdt via zijn bedrijf D&P Participations een meerderheidsbelang van 75 procent. De familie Doux, die zich lang tegen een herstructurering heeft verzet, zou oorspronkelijk ook een belang in hun onderneming behouden maar daar is in de uiteindelijk uit de bus gekomen financiële structuur geen plaats voor.

Groupe Doux is in de zomer van 2012 over de kop gegaan door een hoge schuldenlast in combinatie met het stop zetten van de Europese subsidie op de export van diepvrieskip naar derde landen. Het bedrijf is echter doorgestart, waarbij wel 1.000 van de destijds 2.200 banen verloren zijn gegaan. Recent heeft ook een Franse concurrent, Tilly-Sabco de handdoek in de ring gegooid.

Of registreer je om te kunnen reageren.