Pluimveehouderij

Nieuws 1012 x bekeken 4 reacties

ACM inventariseert pluimvee- en eierprijzen

Den Haag – ACM, de Autoriteit Consument en Markt, inventariseert hoe prijsnoteringen in de pluimveesector tot stand komen. Tientallen bedrijven en organisaties is in juni gevraagd om informatie en die op 30 september aan te leveren.

Volgens een woordvoerder van ACM betreft het pluimveehouders, broederijen, voerleveranciers en verwerkers van eieren en pluimveevlees, maar ook organisaties die de prijzen publiceren. Allen zijn verplicht de gevraagde informatie te verstrekken.

ACM nam zelf het initiatief tot de inventarisatie. “Wij kijken naar ontwikkelingen in economische sectoren. Als we daarin opvallende zaken tegenkomen vragen we om informatie”, aldus de woordvoerder.

ACM bekijkt alle prijsnoteringen in de pluimveeketen, voor eieren en pluimveevlees. “Het gaat erom hoe prijsnoteringen tot stand komen en welk effect dit heeft op de markt. Wat het economisch nut is van prijsnoteringen voor de werking van de markt. Dat zou de concurrentie kunnen belemmeren.”

De gevraagde informatie verschilt per bedrijf/organisatie. De vragen gaan vooral over wat zij weten over de verschillende prijsnoteringen die een rol spelen op de markt en wat hun eventuele betrokkenheid daarbij is (geweest).

Wanneer ACM de inventarisatie heeft afgerond, kon de woordvoerder niet zeggen. Wat ACM met de uitkomsten van de inventarisatie doet, is afhankelijk van wat die uitkomsten zijn.

ACM doet op verzoek van staatssecretaris Sharon Dijksma ook een onderzoek naar prijsvorming in de agrarische keten. Daarin komen ook eieren en kippenvlees aan de orde. Het rapport van dat onderzoek moet aan het eind van dit jaar af zijn.

Laatste reacties

 • wilcovanlaar1

  Laat de ACM ook maar werk maken van de import van legbatterijeieren. Zoals te lezen staat op pluimveeweb.nl. Import van nog meer legbatterijeieren uit de Oekraine !

 • Zents beheer

  Ze zijn goed op de hoogte en stellen gerichte vragen. Wanneer aangegeven wordt dat wanneer je eieren aan eierhandel A levert je bijna geen prijs kunt krijgen bij B of C, spitsen ze de oren en vragen ze wanneer waar en wie.

 • Tuig

  Iedereen weet toch dat eierhandelaren wel eens overleggen met elkaar.

 • Momfer

  Het onderzoek gaat erom of de consument niet benadeeld wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.