PluimveeNieuws

ACM inventariseert pluimvee- en eierprijzen

Den Haag – ACM, de Autoriteit Consument en Markt, inventariseert hoe prijsnoteringen in de pluimveesector tot stand komen. Tientallen bedrijven en organisaties is in juni gevraagd om informatie en die op 30 september aan te leveren.

Volgens een woordvoerder van ACM betreft het pluimveehouders, broederijen, voerleveranciers en verwerkers van eieren en pluimveevlees, maar ook organisaties die de prijzen publiceren. Allen zijn verplicht de gevraagde informatie te verstrekken.

ACM nam zelf het initiatief tot de inventarisatie. “Wij kijken naar ontwikkelingen in economische sectoren. Als we daarin opvallende zaken tegenkomen vragen we om informatie”, aldus de woordvoerder.

ACM bekijkt alle prijsnoteringen in de pluimveeketen, voor eieren en pluimveevlees. “Het gaat erom hoe prijsnoteringen tot stand komen en welk effect dit heeft op de markt. Wat het economisch nut is van prijsnoteringen voor de werking van de markt. Dat zou de concurrentie kunnen belemmeren.”

De gevraagde informatie verschilt per bedrijf/organisatie. De vragen gaan vooral over wat zij weten over de verschillende prijsnoteringen die een rol spelen op de markt en wat hun eventuele betrokkenheid daarbij is (geweest).

Wanneer ACM de inventarisatie heeft afgerond, kon de woordvoerder niet zeggen. Wat ACM met de uitkomsten van de inventarisatie doet, is afhankelijk van wat die uitkomsten zijn.

ACM doet op verzoek van staatssecretaris Sharon Dijksma ook een onderzoek naar prijsvorming in de agrarische keten. Daarin komen ook eieren en kippenvlees aan de orde. Het rapport van dat onderzoek moet aan het eind van dit jaar af zijn.

Beheer
WP Admin