Pluimveehouderij

Nieuws 1980 x bekeken 2 reacties

NVWA signaleert meer afwijkingen borstfilet

Utrecht - Het aantal afkeuringen van vleeskuikens wegens afwijkingen in de borstfilet (harde borsten) is sinds voorjaar 2013 gegroeid. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In ernstige gevallen kan het aantal afkeuringen volgens de NVWA oplopen tot zo'n 6 procent.

Harde borsten of 'wooden breasts' zijn puur een kwaliteitsprobleem. Het vlees met deze afwijking is onverkoopbaar.

Volgens Jan Odink, voorzitter van pluimveeverwerkersorganisatie Nepluvi, komt het probleem vooral voor bij bijproducten uit de fokkerij. Het gaat dan om dieren uit de zuivere lijnen die niet verder worden gebruikt in de fokkerij en worden gemest. Voor een aantal slachterijen zijn de problemen reden geweest deze dieren niet meer te slachten en te weigeren, zo meldt Odink.

Volgens Odink komen de problemen nauwelijks in verhoogde mate voor in de reguliere vleeskuikenhouderij. Het syndroom waar het om gaat, kent verschillende gradaties, variërend van witte strepen over de filets tot veel grotere verkleuringen en verhard en verzuurd vlees.

Het syndroom is wereldwijd al veel langer bekend, ook in Nederland, maar kwam tot nu toe sporadisch voor. Het komt vooral voor bij dieren die onder prima omstandigheden worden gehouden en aan het eind van de mestperiode ook hard groeien.

De afgelopen maanden zijn er regelmatig overlegrondes geweest tussen Nepluvi, de voerindustrie en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. Er zullen verschillende managementfactoren een rol spelen, waarbij voer in ieder geval één van de factoren is.

Laatste reacties

  • kemperpluimvee

    Bijproducten uit de fokkerij? alle bijproducten van Aviagen Ross worden voor een lage prijs via handelaren gedumpt in nederland, komt de broedeiprijs niet ten goede..

  • jehanvankroaks

    kemperpluimvee, je slaat de spijker op zn kop !

Of registreer je om te kunnen reageren.