PluimveeNieuws

Exportverboden pluimveeproducten beperkt tot gemeenten

Houten – Drie Nederlandse gemeenten mogen nog steeds hun pluimveeproducten niet naar Rusland exporteren. Dat meldt de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi). Het gaat om de Groningse gemeenten Ten Boer en Oldambt en om Franekeradeel in Friesland.

Pluimvee dat is geslacht na 20 december is uitgesloten. Wat betreft Ten Boer en Franekeradeel is ook geslacht pluimvee tussen 11 en 20 december niet welkom in Rusland. De exportverboden houden verband met de uitbraken van laagpathogene vogelgriep (LPAI) op pluimveebedrijven in deze gemeenten.

Sinds het voorjaar van 2013 gelden er restricties op Nederlands pluimvee-, rund- en varkensvlees dat naar Rusland gaat.

Peter Vesseur, algemeen secretaris van Nepluvi, verwacht dat de situatie in 2014 normaliseert. “Mochten er uitbraken van LPAI plaatsvinden, dan gaan onder het huidige beleid de betreffende gemeenten dicht.”

Voorheen besloot Rusland bij de uitbraak van vogelgriep bij een Nederlandse bedrijf geen pluimveeproducten uit de hele provincie af te nemen. Dat zorgde afgelopen jaar voor tijdelijke exportverboden voor diverse Nederlandse provincies. “Dit is dus een positieve ontwikkeling ten opzichte van het verleden”, aldus Vesseur.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin