PluimveeNieuws

Bio-eieren samen verkopen

Zwolle – Biologische legpluimveehouders willen hun eieren gezamenlijk verkopen. Daartoe gaan ze de coöperatieve vereniging Biomeerwaarde Ei oprichten.

Tijdens de beurs BioVak maakten de biologische legpluimveehouders dit bekend.

Een week eerder waren deze plannen voor gezamenlijke verkoop gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in het Pluimveemuseum in Barneveld. En werd de aanwezige legpluimveehouders gevraagd een intentieverklaring voor lidmaatschap voor de coöperatieve vereniging te ondertekenen. Volgens Wim Thomassen, voorzitter van de op te richten vereniging, hebben zo’n dertig van de zeventig aanwezigen dat gedaan. Die hebben samen zo’n 400.000 kippen. “Op de eerste dag van de BioVak hebben we er al een 50.000 kippen bijgekregen.”

Het plan voor gezamenlijke verkoop van eieren is ongeveer anderhalf jaar geleden ontstaan binnen Biomeerwaarde-kip, de in juli 2008 opgerichte leveranciersvereniging voor de afzet van uitgelegde biologische kippen. Inmiddels kent die leveranciersvereniging negentig leden met tegen de één miljoen kippen. Volgens Thomassen, sinds de oprichting bestuurslid en sinds mei 2013 voorzitter van Biomeerwaarde-kip, is bij de uitwerking van de plannen voor de gezamenlijke eierafzet gekeken naar de gezamenlijke afzet van biologische geiten- en koeienmelk. En zijn gesprekken gevoerd met alle grote pakstations gevoerd.

Volgens Thomassen wordt de prijs van biologische eieren grotendeels bepaald door het teveel aan eieren in de zomer. “Hierin willen we sturen door de leden een wintertoeslag en een zomerkorting te geven. Daarmee willen we een verschuiving in opzetten realiseren en zo de eierproductie in de zomer beperken.” Ook wil de vereniging in oprichting zich onderscheiden door kwaliteit. Dit bij elkaar moet een betere prijs voor de aangesloten pluimveehouders opleveren.

De pakstations waar Biomeerwaarde Ei zaken mee gaat doen gaan allemaal dezelfde prijs betalen. “Er zullen geen eieren onder die prijs verkocht worden. Die halen we van de markt, gaan een ander afzetkanaal in.”

Tot 28 maart kunnen pluimveehouders zich als lid aanmelden door de intentieverklaring te tekenen. “Als we dan meer dan de helft van de biologische kippen hebben, gaan we door met de voorbereidingen. Het streven is op 1 januari 2015 definitief te starten.”

Beheer
WP Admin