Pluimveehouderij

Nieuws 16 reacties

Bio-eieren samen verkopen

Zwolle - Biologische legpluimveehouders willen hun eieren gezamenlijk verkopen. Daartoe gaan ze de coöperatieve vereniging Biomeerwaarde Ei oprichten.

Tijdens de beurs BioVak maakten de biologische legpluimveehouders dit bekend.

Een week eerder waren deze plannen voor gezamenlijke verkoop gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in het Pluimveemuseum in Barneveld. En werd de aanwezige legpluimveehouders gevraagd een intentieverklaring voor lidmaatschap voor de coöperatieve vereniging te ondertekenen. Volgens Wim Thomassen, voorzitter van de op te richten vereniging, hebben zo'n dertig van de zeventig aanwezigen dat gedaan. Die hebben samen zo'n 400.000 kippen. "Op de eerste dag van de BioVak hebben we er al een 50.000 kippen bijgekregen.''

Het plan voor gezamenlijke verkoop van eieren is ongeveer anderhalf jaar geleden ontstaan binnen Biomeerwaarde-kip, de in juli 2008 opgerichte leveranciersvereniging voor de afzet van uitgelegde biologische kippen. Inmiddels kent die leveranciersvereniging negentig leden met tegen de één miljoen kippen. Volgens Thomassen, sinds de oprichting bestuurslid en sinds mei 2013 voorzitter van Biomeerwaarde-kip, is bij de uitwerking van de plannen voor de gezamenlijke eierafzet gekeken naar de gezamenlijke afzet van biologische geiten- en koeienmelk. En zijn gesprekken gevoerd met alle grote pakstations gevoerd.

Volgens Thomassen wordt de prijs van biologische eieren grotendeels bepaald door het teveel aan eieren in de zomer. "Hierin willen we sturen door de leden een wintertoeslag en een zomerkorting te geven. Daarmee willen we een verschuiving in opzetten realiseren en zo de eierproductie in de zomer beperken.'' Ook wil de vereniging in oprichting zich onderscheiden door kwaliteit. Dit bij elkaar moet een betere prijs voor de aangesloten pluimveehouders opleveren.

De pakstations waar Biomeerwaarde Ei zaken mee gaat doen gaan allemaal dezelfde prijs betalen. "Er zullen geen eieren onder die prijs verkocht worden. Die halen we van de markt, gaan een ander afzetkanaal in.''

Tot 28 maart kunnen pluimveehouders zich als lid aanmelden door de intentieverklaring te tekenen. "Als we dan meer dan de helft van de biologische kippen hebben, gaan we door met de voorbereidingen. Het streven is op 1 januari 2015 definitief te starten.''

Laatste reacties

 • Schoppenboer

  Prima initiatief!

 • gerjan slingenbergh

  Het initiatief heeft alleen kans als 's zomers minder eieren worden geproduceerd. Biologische eieren uit de markt nemen en andere afzetkanaal aanboren levert niks op.

 • trekker123

  Laat de Eurpose mededingsautoriteit het maar niet horen!

 • eimania

  zou voor vrije uitloop ook goed zijn, de meerderheid wordt afgerekend op de nop scharrel notering en delen zo mee in de malaise terwijl vrije uitloop toch echt een hele andere markt is.

 • pluimpje

  Het initiatief verdiend alle lof ! In coöperatief verband in overleg met elkaar om zo een serieuze partner en speler te worden in de afzetmarkt !
  Biologische eieren kun je alleen uit de markt nemen als ze in een afzetkanaal terechtkomen met een vergelijkbare toegevoegde waarde. Ik denk dan aan biologische eiprodukten. Vergeet niet om in overleg te gaan met andere partijen in de keten zoals de broederijen. Die hebben ook belang bij een gezonde markt.

 • l coumans

  heb ik ook voorgesteld Gerjan en met plan van aanpak maar vond men niet zo leuk , maar dat is wel vaker zo als je met een rigoreus plan komt

 • Tonnis

  Eimania helemaal mee eens, maar vanaf de dag dat Uw voorstel daad
  werkelijk ingaat dan ook alle dagen de kippen naar buiten.
  Want nu willen de meeste vrije uitloop pluimveehouders kippen houden op een scharrel manier en afgerekend worden naar vrije uitloop tarieven.
  Dit is mijn mening en daar kunt U het meedoen.

 • eimania

  tonnis, als ik jou menig nodig heb dan rammel ik wel met een oude emmer.

 • Tonnis

  Maar meneer Eimania weet U dan niet, dat men in dit land zijn mening kan geven zonder dat er iemand een teken geeft met een oude emmer.

 • Zents beheer

  Alleen al om het feit dat ondernemers zelf het voortouw nemen om het tij te keren heeft het mijn sympathie. Ik denk echter dat de insteek niet goed is en daarom weinig kans van slagen heeft.
  Ten eerste moet het leeuwendeel van de bio-eieren naar Duitsland en wordt daar de prijs bepaalt. Duitsland wordt (kalm aan) meer zelfvoorzienend , zeker in bio en freiland .Deze segmenten staan ook daar onder druk door over aanbod. Aldi-nord verkoopt bio-eieren voor 22 ct, reken maar uit wat er overblijft voor de NL-bio die nog minder opbrengt dan DE-bio.
  Volgens mij moet je hier het bio-segment opnieuw uit vinden door terug te gaan naar de basis. De bio-consument eet 3 tafel eieren per week, is hoger opgeleid, boven gemiddeld inkomen en woonachtig in stedelijk gebied. Deze mens kan /wil best een dubbeltje meer betalen mits je onderscheidend bent in zijn beleving en zijn sympathie hebt. Dat doe je niet met 20 -30 duizend kippen en de manier zo het nu geworden is. Beter herkenbaar andere kip, dubbel doel misschien haantjes paralel mesten herkenbare doosjes/eieren, gesloten kringloop voer en mest. En vooral veiliger voor kippen en mensen, nog een paar AI ruimingen van mega-bio stallen en je zit zwaar in de verdediging. Ga je alleen het aanbod beperken (als dat al lukt), dan zal na het snavel behandelverbod de instroom van freiland bedrijven op gang komen bij een geringe meer prijs.
  Onderscheiden op smaak en kwaliteit is onmogelijk om het simpele feit dat gangbaar zo goed is.

 • Jaap39

  Zentsbeheer, hoe lang denkt u dat die hoger opgeleide met hoger inkomen nog extra geld over heeft voor een ei als hij tot de conclusie komt dat dat gangbare ei zeker niet slechter is?
  Het bio segment loopt ook hier tegen zijn grens aan. Bij groeiend realisme van de consument wordt gewoon weer voor het gangbare goedkopere ei gekozen.

 • l coumans

  jaap39 omschrijf dat gangbare ei eens

 • Jaap39

  Niet bio

 • l coumans

  maar jaap 39 dr zijn zoveel soorten in dat snapt een hoge opgeleide niet

 • Jaap39

  Dus een ei is een ei.

 • eimania

  de consumptie van bio en uitloop stijgt nog en die van scharrel en kooi daalt. en over 100 jaar eten ze allemaal uit de 3D printer .

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.