Pluimveehouderij

Nieuws

WTO geeft VS gelijk in kipconflict China

Genève – De WTO is akkoord met een panelrapport waarin staat dat China geen antidumpingheffing had mogen instellen voor Amerikaans kippenvlees.

Het panel kwam al in augustus met de uitslag maar China had als lid van de WTO nog 60 dagen het recht de conclusies aan te vechten. China ziet hiervan af en accepteert de consequenties.
China geeft aan dat haar beleid nu zal worden gewijzigd zodat deze voldoet aan haar verplichtingen aan de Wereldhandelsorganisatie, wat wordt geïnterpreteerd als een Chinese belofte de heffingen op te heffen. De heffingen zijn in 2010 ingesteld omdat de VS volgens China kip verkocht onder meer onder de kostprijs in eigen land, wat dumping wordt genoemd.  Het panel van de WTO concludeert onder meer dat de Chinezen bij het nemen van het besluit niet de juiste data voor productie en consumptie hebben gebruikt.  
De heffingen op kipproducten varieerden van 50,3 procent tot 105,4 procent. De brancheorganisatie voor de pluimveehouderij in de VS, de National Chicken Council, wijst erop dat de Chinese pluimveehouderij door de Amerikaanse exporten maar voor een klein deel geraakt is, omdat circa de helft van de exporten in die tijd bestond uit kippenpoten, waar in China een tekort aan is.
In 2009 voerde de VS nog meer dan 613.000 ton kippenvlees uit naar China, maar volgens de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Michael Froman is het volume door de heffingen bijna 90 procent gedaald. Froman: “Ik hoop dat de Chinese acceptatie van de WTO-beslissing zonder in beroep te gaan een signaal is dat China erkent dat het moet kijken naar haar handelsregime (-).”

Of registreer je om te kunnen reageren.