Pluimveehouderij

Nieuws 2059 x bekeken 1 reactie

Vermeerderaars willen leren onderhandelen

Wijchen - Om sterker te staan in de onderhandeling met de broederijen en broedei-exporteurs willen vermeerderaars worden (bij)geschoold in onderhandelingstechnieken.

Dit bleek dinsdagavond tijdens de workshop ʼKostprijs broedeierenʼ. De NOP en de NVP hadden die workshop georganiseerd om vermeerderaars te ondersteunen nu de marges in de vermeerderingssector al enige tijd onder druk staan.

Tijdens de avond hield Herman van Welie, werkzaam bij administratie- en advieskantoor AEC Uden én vleeskuikenhouder, een inleiding over de kostprijs(berekening) van broedeieren. Hij benadrukte dat het belang voor vermeerderaars om hun kostprijs (op basis van nieuwbouw) en kritieke opbrengstprijs te kennen. Dat is belangrijke kennis voor het overleg met de broederij of exporteur over de afzet van broedeieren.

Vervolgens gingen de bijna tachtig aanwezig vermeerderaars in vijf groepen uiteen om te discussiëren over vijf stellingen, twee per groepje. Twee stellingen handelden over de positie van vermeerderaars ten opzichte van leveranciers en afnemers. "Vermeerderaars zijn amateur in het onderhandelen en doen zaken met profs" en "Vermeerderaars hebben een zwakke positie ten opzichte van broederij en voerfirma". Beide stellingen werden onderschreven. Vermeerderaars onderhandelen hooguit slechts enkele keren per jaar met een leverancier of afnemer, terwijl die leveranciers en afnemers dat wekelijks of zelfs dagelijks doen. Door een toegespitste cursus onderhandelen te volgen, kunnen vermeerderaars de grootste fouten ʼaflerenʼ en beter en zelfverzekerder de onderhandeling kunnen ingaan. Belangstellende konden zich voor een op te zetten cursus aanmelden.
Andere stellingen waarover werd gediscussieerd waren: "Wat zijn mijn verkoopargumenten voor een hogere prijs voor de broedeieren", "We kunnen nog veel besparen op de opfok" en "Het alternatief aanbieden van broedeieren gaat wel/niet werken, omdat…".

De uitkomst van de discussies blijft vooralsnog voorbehouden aan de deelnemers van de avond. Die krijgen ze per mail toegestuurd. Op een later moment komen NOP en NVP ermee naar buiten.

Eén reactie

  • ja

    Handelen ? Je hebt het of je hebt het niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.