Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Saldo leghennen blijft fors negatief

Den Haag - Het saldo van een leghennenhouder met 45.000 dieren kwam in juli uit op ruim 13.500 euro negatief. Dat is de vierde maand op rij dat zij forse verliezen lijden. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeksinstituut LEI.

Leghennenhouders realiseerden alleen in de eerste drie maanden een positief saldo. Door vier verliesgevende maanden is hun opgetelde saldo tot en met juli bijna 14.000 euro negatief. In de eerste zeven maanden van 2012 was dat saldo in totaal nog ruim 244.000 euro. Een grotere tegenstelling is nauwelijks mogelijk. Het aanbod van eieren in Europa is na de omschakeling van legbatterijen naar alternatieve huisvestingsvormen te groot voor de vraag.

De opbrengsten van eieren van een leghennenhouder daalde in de eerste zeven maanden door het grote aanbod met ruim 202.000 euro naar bijna 498.000 euro. Daarbij stegen zijn voerkosten in die periode met bijna 48.000 euro naar bijna 377.000 euro.

Door de stijging van de eierprijzen en de daling van de voerkosten zullen de saldi bij leghennenhouders in september verbeteren ten opzichte van afgelopen zomer. Forse stijgingen zijn noodzakelijk om hun financiële positie te verbeteren.

Eén reactie

  • cromags

    De voer prijzen zijn met de invoer van de euro bijna 100% gestegen, en niet alleen de boeren hebben er last van. Ook de hobby fokkers, ik merk echt bij de vereniging dat er mensen mee stoppen omdat ze het niet meer kunnen opbrengen of gewoon te duur vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.