Pluimveehouderij

Nieuws 1205 x bekeken 1 reactie

Pril herstel van eiermarkt krijgt vorm

Doetinchem - Op de eiermarkt is sprake van een voorzichtige stijging van de prijzen. Scharreleieren stegen afgelopen vijf weken met 30 cent per 100 stuks tot 4,44 euro voor de bruine M-eieren en 5,40 euro voor de bruine L-eieren.

Niettemin is het herstel wankel, zo blijkt na een belronde langs een aantal eierhandelaren. De prijs veerde afgelopen weken iets op, omdat de vakantieperiode ten einde loopt. Traditioneel trekken de eierprijzen aan in de nazomer en later in het jaar richting de herfst. Consumenten keren na de vakantie weer terug in hun vertrouwde ritme, hetgeen de consumptie ten goede komt.

Niettemin blijft een groot Europees aanbod op korte termijn een sterke prijsstijging in de weg staan, is de vrees van handelaren. Half september is het mogelijk de balans op te maken, verklaart Roel van Zetten, eigenaar van eierhandel R. van Zetten in Ommeren. "Dan is echt iedereen weer terug van vakantie. Desondanks is het mijn inschatting dat de prijzen nog verder aantrekken."

Ook Jan Willem Lagerweij, voorzitter van de NOP-kring legpluimveehouders en voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO Noord, loopt niet over van enthousiasme als het gaat over de verwachting voor de eiermarkt de komende maanden. Voor zover hij kan zien zijn de voorraden niet groot. "De eieren worden overal vlot opgehaald." Dit stemt hem enigszins hoopvol en voedt het vertrouwen dat de prijs onder invloed van de groeiende vraag verder stijgt komende tijd.

In tegenstelling tot de scharreleieren is de prijs van kooieieren per saldo onveranderd gedurende de afgelopen 5 weken.

Eén reactie

  • John Claessens

    Laat horen aan iedereen dat eieren eten heel gezond is en dat er zeker iedere dag een heerlijk en gezond eitje mag tikken . Hierdoor verbeteren we de afzet en geven we een positief imago . Agrarischondernemer 2013

Of registreer je om te kunnen reageren.