Pluimveehouderij

Nieuws 26 reacties

Pluimveesector verontwaardigd over Ongehoord

Zoetermeer - De pluimveesector is verontwaardigd over de nieuwste actie van de actiegroep Ongehoord. De Amsterdamse actiegroep heeft in het geheim bij een aantal vleeskuikenbedrijven opnamen gemaakt van dode en stervende dieren en deze op internet gepubliceerd.

Het Algemeen Dagblad besteedde aandacht aan de actie.

Het bedrijf van Elly de Kort uit Loon op Zand, voortrekker met Beter Leven één ster vleeskuikens, is een van de bezochte bedrijven. Volgens haar zijn er braaksporen aangetroffen en is er ingebroken. Eerder vonden ze ook een geheime verborgen camera op hun bedrijf. Zij en haar man hebben aangifte gedaan van inbraak.

Volgens woordvoerder Johan Boonstra van Ongehoord ontkent dat er is ingebroken. "Ons onderzoeksteam kon zonder in te breken in de stallen komen", zo stelt hij. Volgens hem toont de gang van zaken aan dat pluimveehouders hun dieren aan hun lot overlaten en soms wel twee weken niet in de stal komen. De actiegroep bezocht verder enkele gangbare bedrijven en een bedrijf met ouderdieren.

In een verklaring uitgegeven door het Productschap Pluimvee en Eieren wijst de sector er op dat ze streeft naar transparantie. "De sector heeft niets te verbergen." LTO Nederland heeft een brief van de zelfde strekking gestuurd naar het Algemeen Dagblad. Verder heeft LTO contact met de politie en het ministerie van justitie over deze zaak. Betrokken ondernemers moeten echter zelf aangifte doen", aldus LTO.

De Dierenbescherming wil naar aanleiding van de beelden extra schaduwcontroles uitvoeren op Beter Leven-bedrijven. De organisatie heeft echter geen enkele waardering voor de handelwijze van de actiegroep, zo benadrukt woordvoerder Niels Dorland. "Wij staan voor 100 procent achter deze veehouders. Beelden van dode dieren zijn altijd te maken en zijn indringend."

Laatste reacties

 • agratax2

  Walgelijk je gelijk willen halen op ongeoorloofde manieren. Doet de politie dit dan gaan de boeven vrij uit wegens onrechtmatig verkregen bewijs. Hier is het de vraag of het OM wel door pakt als de aangifte binnen komt.

 • jansloot

  Aangifte? Ik heb het bestuur van Oostvaardersplassen dierenbescherming aangegeven voor het laten verhongeren van 3500 grote dieren als paarden koeien en edelherten. Niets is er mee gedaan.

  Er is overal sterfte, bij mens en dier en ik ben er nog steeds van overtuigd dat het houden van dieren daar met respect mee wordt omgegaan.
  Dit mag je niet uitvergroten want het is voor de boer ook het minst aangename deel van het houden van dieren.

 • Mozes

  Is het 1 ster vleeskuiken ook een geregistreerd merk van de Dierenbescherming? Zo ja, dan sluit deze actie aan bij die van Zembla tegen het 1 ster varkensvlees.
  We moeten er dan van uit gaan dat dit een gecoördineerde actie is van Wakkerdier. Het is ook een aanwijzing dat Ongehoord mogelijk de buitenwettelijke afdeling is van Wakkerdier. De PvdD is de politieke afdeling van Wakkerdier.

 • trijnie

  Dit is werkelijk schandalig, stel dat er hier in mijn huis, terwijl mijn deur niet op slot is binnen loopt en zit te gluren en ook nog foto's maakt....
  Ja, dat is werkelijk ongehoord of te wel gestoord, kan me indenken dat jullie goed de p... aan dat soort lui hebben. Geen wonder dat er bij veel bedrijven verboden toegangbordjes staan.

 • Vegan

  Ik dacht dat De Dierenbescherming er voor de dieren was. Blijken ze 100% achter de veehouders te staan. Tja het gaat De dierenbescherming om de inkomsten voor het beeldmerkgebruik 'Beter Leven' en echt niet om de dieren.

 • hilderink

  Dit gaat veel te ver!
  Vanmiddag toevallig bij 1 van de bezochte bedrijven geweest en het verhaal gehoord. En dat de politie er niks aan zou kunnen doen.... Beetje sneu wel. Lijkt me meer dan duidelijk hoe de vork in de steel zit, toch?
  Dit valt onder de noemer 'bemoei je met je eigen zaken a.u.b.'. Ik hoop voor die konijnen dat ze lekker op hun grasveld blijven zitten en ik ze nooit zal ontmoeten.

  @ trijnie: ben je al bij Ruben op bezoek geweest?

 • jordi 1455

  @Vegan dat is met wakker dier en soortgelijke NGO's net zo, het gaat om aandacht en geld en dat gaat over de ruggen van de boeren.
  Bij de NGO's wordt flink gegraaid. Bij de dierenbescherming graait de directeur wel 137.000 euro per jaar en bij wakker dier wel 51.000 euro per jaar. In feite maken ze misbruik van emoties van mensen om zichzelf te kunnen verrijken.

 • jordi 1455

  @hilderink waarom kan de politie niets doen? zijn ze corrupt of zo? ze kunnen toch achterhalen wie de foto's heeft geplaatst en hem verhoren.

 • ja

  Je zult maar zulke grote IDIOTEN op je erf hebben .er af schoppen ,nek omdraaien.niet in de gaten dat ze ziektes over kunnen brengen.met alle gevolgen van dien.voor boer sectoe en export.verborgen camera opgehangen in Lelystad ,SCHANDALIG.boer wees op uw hoede .laat niks aan het lot over.

 • LouiseB

  KIP................het meest veelzijdige stukje vlees...........KIP !
  (melodie er zelf bij bedenken)
  http://www.youtube.com/watch?v=zlgNHpTc9AA

 • Romeijn

  Doet me denken aan de jagers die illegaal opnames maakten van enkele uitzonderingen in de Oostvaardersplassen en dat vervolgens op internet plaatsten.
  Ook daar was de begeleidende tekst ronduit misleidend.

 • 205788051

  Het is erg jammer dat een stelletje idooten als Ongehoord, Wakker Dier en PvdD zulke misselijk makende acties voeren. Extra jammer is dat er nog mensen zijn die al die wildwest verhalen (meer dan 1000% uitvergroot) nog geloven ook. Overal waar men te maken heeft met dieren heeft men te maken met doodgaan van dieren, dit is een natuurlijk iets. Ik kom regelmatig op veehouderijen, ook in stallen, maar mij is nog nooit iets ongeoorloofds opgevallen. Natuurlijk gebeurd het wel eens dat een veehouder meer dan een gemiddeld aantal dode dieren heeft. In alle door mij geconstateerde gevallen ging het om een ziekte of een door ongewenste gasten overgebrachte ziekte of virus. Elke bezoeker van stallen houd zich aan alle voorzorgsmaatregelen, echter ongenode gasten (WD) komen onrechtmatig in stallen en lappen alle regels aan hun onbeschofte laarzen. Voor mij is het onbegrijpelijk dat er nog mensen zijn die Wakker Dier financieel steunen en nog onbegrijpelijker die op PvdD stemmen.

 • Farmer NL

  Kan aan mij liggen maar bij de kleine kuikens zie ik alleen maar geboorte defecten of afwijkingen, bij 30.000 kuikens en 0,1% vind je 30 van zulke kuikens.

 • probe14

  Onbegrijpelijk ook dat deze onbeschofte nietsnutet worden uitgerookt. Gewoon keihard vervolgen. Als ik de bevoegdh van de recherche had, zou ik binnen 2 dagen de stakkers opgepakt hebben. Uit hun holen roken ipv uitkering geven!

 • Ed Buijs

  Alles draait om je geloofwaardighied, wees transparant. Zet bijvoobreeld ook je eigen naam bij je reacties. Ik snap de woede, maar doodsbedreigingen kwak je dan niet op het internet. Dat vind ik niet zo netjes. En de vergelijking met de Oostvaardersplassen, volgens mij weet heel geinteresseerd Nederland precies wat daar gebeurd en is op filosofisch niveau precies uitgeknobbeld dat we daar binnen Nederland geen overeenstemming over gaan vinden. De pluimveehouderij is zo ver nog niet. Zet hem op pluimveehouders, ik vind één sterrenkip lekker, en zeer betaalbaar, nou nog een goed gevoel over de productie!

 • jehanvankroaks

  @Farmer NL, ben het helemaal met jou eens.
  Het NEGATIEVE is maximaal UITVERGROOT !!

 • jehanvankroaks

  De burgers / consumenten met gezond verstand (die zijn trouwens ook geen lid van wd etc..) weten deze idd nare beelden wel te nuanceren.

  Als je met een camera bijv. op een bouwplaats rond gaat lopen en je maakt alleen maar beelden van timmerlui die zich met de zaag in de duim zagen, of die zich met de hamer op vingers slaan en ga zo maar door.
  En je maakt daar een filmpje van, krijg je ook een heel erg vertekend beeld van de werkelijkheid.
  En dat is wat nou precies wat ongehoord heeft gedaan.
  wakker dier hanteert ook exact de zelfde manier van werken.

 • Khalid en zijn maten

  Als alle pluimveebedrijven de stallen hadden afgesloten,dan móeten ze overal hebben ingebroken. Draai het eens om,iemand zou gaan inbreken in het pand van WD of Ongehoord,dan word het wel een serieuze politie zaak...kromme wereld hier in NL.

 • Mozes

  Vegan #5, jij bevestigd mijn vermoeden wat ik al vele keren heb uitgesproken. Het is een actie van Wakkerdier gericht tegen het 1-ster concept van de Dierenbescherming. Het bevestigd ook mijn vermoeden dat Ongehoord de buitenwettelijke afdeling is van Wakkerdier. Net zoals de PvdD de politieke afdeling is en Zembla de publicitaire afdeling.
  Het feit dat de Dierenbescherming inkomsten haalt uit het 1-ster concept wekt in deze kringen blijkbaar veel wrok.

 • W Geverink

  Tja, Als de wil er was geweest waren de daders binnen enkele uren opgepakt. Jullie weten zelf ook dat de politie niet erg gemotiveerd is om mensen op te pakken omdat ze binnen het uur weer op straat staan en er maar zelden een crimineel wordt gestraft.

 • trijnie

  @hilderink, wij zijn er gisteren net geweest, ik heb mijn ogen uitgekeken, wat een kuikens. Heel erg goed geweest, kan en wil er niet meer over zeggen want ik weet niet of Ruben dat op prijs stelt.

 • ruben1979

  @trijnie, je mag van mij gewoon je mening over het bezoek delen hier, geen probleem mee. Groet Ruben.

 • trijnie

  Nu voorruit dan maar. We hebben allereerst bij het genot van een kop koffie, uitvoerig onze meningen en gedachten, wederzijds geventileert.
  Toen de stal in, ik wist niet wat ik zag, wat veel, veel, veel.
  Ik en mijn man hebben alles goed bekeken, we kregen overvloed van tijd om het gedrag van de kuikens goed te beleven. Ze waren veel dikker dan onze kuikens destijds, begrijpelijk want ze zijn bedoelt voor de pan.
  Ik weet haast wel zeker dat de beestjes het naar de zin hadden.
  Wij hebben het als zeer positief ervaren dat we bij Ruben mochten kijken en van gedachten wisselen.
  Er is alleen een beetje 'moeilijk' iets bij gekomen: mijn geloof is een beetje aan het wankelen gekomen, ben er niet meer zo zeker van dat het voor de kippen noodzakelijk is om voor het welzijn van

 • trijnie

  Nu voorruit dan maar. We hebben allereerst bij het genot van een kop koffie, uitvoerig onze meningen en gedachten, wederzijds geventileert.
  Toen de stal in, ik wist niet wat ik zag, wat veel, veel, veel.
  Ik en mijn man hebben alles goed bekeken, we kregen overvloed van tijd om het gedrag van de kuikens goed te beleven. Ze waren veel dikker dan onze kuikens destijds, begrijpelijk want ze zijn bedoelt voor de pan.
  Ik weet haast wel zeker dat de beestjes het naar de zin hadden.
  Wij hebben het als zeer positief ervaren dat we bij Ruben mochten kijken en van gedachten wisselen.
  Er is alleen een beetje 'moeilijk' iets bij gekomen: mijn geloof is een beetje aan het wankelen gekomen, ben er niet meer zo zeker van dat het voor de kippen noodzakelijk is om voor hun welzijn naar buiten te gaan.
  Misschien moet Ruben wakker dier maar eens op de koffie vragen.
  Nee, kortom: het was goed en ik kom over een paar weken nog even 'ploffers' bekijken.

 • trijnie

  En nog even een aanvulling: mijn man heeft vooral genoten van de technische details, in het bijzonder over de grote kachel waar olifantengras in werd gestookt, we zijn naderhand nog even gaan kijken naar het gewas op het land. Je moet wel lef hebben om zoiets op 'poten' te zetten.

 • abtje

  Zo zie je maar Trijnie, kan je tig verhalen horen, honderden boeken lezen. Maar gewoon een keer kijken is veel beter.
  Goed hoor dat je ondanks je aarzelingen toch geweest bent.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.