Pluimveehouderij

Nieuws 1751 x bekeken 5 reacties

PPE wil onderzoek gezondheid en voer

Barneveld - Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) moet de mogelijkheid onderzoeken om in kaart te brengen wat de invloed is van het voer en voerleverancier op de gezondheid en het antibioticaverbruik op vleeskuikenbedrijven.

In de PPE-bestuursvergadering van donderdag drong Elly de Kort van de kring vleeskuikenhouders van LTO/NOP erop aan om op korte termijn de mogelijkheden van zo'n onderzoek helder te krijgen.

Het idee om dit te doen is niet nieuw. Tot nog toe komt het niet goed van de grond omdat mengvoerbedrijven huiverig zijn om er aan mee te werken. "Wij als NOP hebben bij verschillende vleeskuikenhouders geïnventariseerd of ze zelf eventueel willen aangeven wie hun voerleverancier is in het kader van zo'n onderzoek. En die bereidheid is er", zegt De Kort. Aan een dergelijk onderzoek zitten privacy-aspecten. Voerfabrikanten zijn er niet happig op om in relatie te worden gebracht met eventuele gezondheidsproblemen van de dieren. De Kort wil het liever omdraaien: voerfabrikanten kunnen er ook hun voordeel mee doen als ze meer inzicht hebben in deze zaken.

De Kort wijst erop dat gezondheid en antibioticaverbruik steeds belangrijker zijn geworden de laatste jaren. Daar komen nu ook nog de voetzoollaesiescores bij. "Het draait niet meer alleen om voerconversie zoals vroeger. Als pluimveehouder wil je inzicht in alle mogelijke factoren die een rol spelen. Daar hoort de voerkwaliteit nadrukkelijk bij."

De Kort wijst er verder nog op dat het in Denemarken doodgewoon is om deze gegevens aan elkaar te koppelen en te verbinden.

Laatste reacties

 • niek brabant

  het kwaad is al geschied, kijk naar onderzoek van voetzoolleasies, de PPE overheidsamtenaren geven de schuld toch aan de boer, anders kunnen ze de boer er juridisch niet op afrekenen

 • bazarov

  Heel simpel: van pluimveehouders die voer betrekken van niet meewerkende veevoederfabrikanten wordt de IKB-status ingetrokken. Zo gaat dat ook bij pluimveehouders en dierenartsen. Gelijke monniken, gelijke kappen heet dat. Privacy is een begrip uit de vorige eeuw; nu doen we aan 'naming & blaming'.
  Trouwens, het gaat toch om het belang van de volksgezondheid? Moet dat wijken voor economische belangen van veevoederfabrikanten?

 • red

  Het is al jaren zo dat de voer fabrieken een bepaalde macht uitstralen zelfs de pluimveehouderij (blad en site)wordt door hun ingekleurd.
  Het wordt tijd dat alles transparant wordt ook de reinheid van de slagerijen (containers zijn vaak niet schoon genoeg) Voerfabrieken hullen zich vaak in mist en rook. En sturen dan hun adviseurs (betaald door de voerfabriek) die altijd een andere schakel de schuld geven en zo weer wat tijd winnen.
  Slagerijen rekenen uit hoeveel een pluimveehouder mag verdienen zo ook de voerfabrikant.
  Dus wat doen de pluimveehouders verkeerd?
  Ze communiceren te weinig met mekaar en luisteren te veel naar de adviseurs en sommige inkopers van slagerijen.

 • l coumans

  het is wel triest RED maar ik denk er ook zo over

 • antibioticasyndicaat

  'Privacyproblemen'.... Hebben we dat niet eerder gehoord?
  Bij de Q-koorts-epidemie: heeft de nodige onnodige doden gekost.
  Ongelofelijk dat voerfabrikanten ermee wegkomen voer te slijten waarvan niemand weet wat er in zit. Is dat dan tracking&tracing? Nota bene de basis van ons vlees. Middeleeuws!
  Wel eens van transparantie gehoord, NEVEDI?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.