Pluimveehouderij

Nieuws 20 reacties

Nevedi voorstander van breed onderzoek

Rotterdam - De mengvoerbranche is voorstander van breed onderzoek naar de factoren die de gezondheid van vleeskuikens beïnvloeden. Dat zegt directeur Henk Flipsen van de Nevedi, de branche-organisatie van de mengvoerbranche.

"Natuurlijk heeft voer invloed op de darmgezondheid van de kuikens en daarmee op het antibioticaverbruik. Maar er zijn heel veel andere factoren die ook invloed hebben. Denk aan klimaat, strooisel, type boer en dergelijke. We moeten voorkomen dat er eenzijdige conclusies worden getrokken en dat alles wordt opgehangen aan het voer."

Flipsen reageert op de wens van de vleeskuikensector die onderzoekt of er mogelijkheden zijn om te komen tot een benchmarkonderzoek waarbij gezondheid en antibioticaverbruik van de dieren worden gelinkt aan de voerleverancier.

Laatste reacties

 • Hugobens

  Ik ben blij dat de mengvoerbranche openstaat voor een breed onderzoek. Vleeskuikenhouders werken hard met alle tools die zij beschikbaar hebben binnen hun bedrijf om antibiotica te reduceren, zoals klimaat, strooisel enzovoorts. Dit doen zij niet zonder succes, echter de lat ligt hoog. Tijd en noodzaak voor nieuwe stappen. Een tool die grote invloed heeft op het antibiotica gebruik is het voer. Voer kwaliteit heeft grote invloed op het antibiotica gebruik bij vleeskuikens
  Het is tijd dat de mengvoerbranche zijn verantwoordelijkheden neemt en zich niet blijft verschuilen achter allerlei achterhaalde argumenten.

 • bankivahoen

  Reactie van Flipsen getuigt van weinig zelfreflectie door meteen de bal terug te kaatsen en te wijzen op strooisel en klimaat. De beste man is geen praktiker ? Strooiselkwaliteit is direct gelieerd aan voersamenstelling en kwaliteit. Slecht voer geeft met een goed klimaat drijfnatte stallen terwijl een matig tot slecht klimaat ( wat je bij de laatste 450 vleeskuikenhouders die ons land nog rijk is niet meer vindt ) met goed voer geen natte stallen hoeft te geven. Het management is op bijna alle bedrijven op en top in orde , de mindere zijn al lang afgevallen. De hand in eigen boezem zou geen kwaad kunnen bij de veevoersector ook met name als het gaat om bekendmaking van de totale voersamenstelling inclusief de hoeveelheid in % per grondstof en premixen ! Het is van den zotte dat bijna geen boer exact weet wat hij zijn dieren precies voert wat eigenlijk pure noodzaak is als er plots een recal van de retail komt !

 • agratax2

  Ik stel de mengvoederboeren voor om hun grondstoffen te onderzoeken op residuen van bestrijdungsmiddelen en dan vooral herbiciden gerelateerd aan glyfosaat. Dit middel heeft niet bepaald een goede naam als het over antibiotica en versterking van de weerstand van de dieren en mensen die gewassen bespoten met dit herbicide consumeren. Laten de heren zich eens niet laten leiden door de producent van de RR gewassen en de prijs van deze grondstoffen.

 • info258

  bankivahoen
  Helemaal mee eens. Het is waanzinnig dat we als veehouder voer bestellen en niet mogen weten wat er in zit. Het geeft de voerproducenten een soort vrijbrief om maar wat te rommelen met de nutrienten. Het zal in het algemeen wel redelijk kloppen.
  Iets kopen en niet mogen weten wat je koopt is niet meer van deze tijd.

 • l coumans

  beste reageerders dit was 30 jaar geleden al een onbespreekbaar punt bij de voerfabrikant ik heb er ook nu geen goed gevoel over, een tip stop met voeren van pallets of kruimel dan kun je een beetje zien wat in het meel zit. het product wat wordt geperst wil je niet aan je kippen voeren

 • niek brabant

  als je een onderzoek op voerkwaliteit gerelateerd aan antibiotica gaat maken moet je wel oppassen dat er niet gelobbyd word. kijk maar naar onderzoek voetzoolleasies , daar werd de schuld ook bij de boer zelf neergelegd. wat natuurlijk niet helemaal waar is.

 • antibioticasyndicaat

  Controleert de NVWA de voerfabrikanten wel eens?
  In 2007 werd niet meer dan 130.000 euro besteed aan veevoer-onderzoek: 1.000 euro per veevoerbedrijf. Hoeveel is dat nu? Hoeveel steekproeven worden er nu uitgevoerd? Niemand staat te springen om aflatoxinemaïs.

  Merkwaardig dat de ingrediënten van bijvoorbeeld worst in schappen bij AH tot op de gram vermeld moeten worden, terwijl we mogen gissen naar de ingrediënten van het voer dat de dieren krijgen.
  Weelder heeft de voerregie in eigen hand genomen, levert kwaliteit kippen, en hoeft zo goed als geen antibiotica te gebruiken.

 • Ishtar

  Nevedi heeft, en had, belang bij zoveel mogelijk onduidelijkheid.
  Deze toezegging zou men dus ook niet serieus moeten nemen.
  Nevedi gaat het alleen om geld.
  En boeren zijn bijzaak voor hen, immers die moeten toch afnemen.
  De Rotterdams haven is belangrijk voor doorvoer naar heel Europa.
  Plus afvoerstromen van industrie wat gemengd wordt in veevoer.
  Dat moet zo schimmig mogelijk, en zolang certificaten maar aanwezig zijn, kom je overal in Europa.
  Een goede laserprinter doet zijn werk altijd.....
  Toen gentech er net was qua voerstroom, had Nevedi moeten pleiten voor gescheiden voorstromen in de hele wereld.
  Immers gentech was nieuw, en zou de oude situatie moeten respecteren.
  Nee, mijn pleite voor dat niet gentech stromen vermengt mochten worden met gentech stromen etc etc, inclusief aanpassen regelgeving in hun belang.

  Nevedi zijn belang is zeker geen voedsel produceren voor de mens als schakel.
  Het enige doel is zoveel als mogelijk geld verdienen, en als dat ten koste gaat van gezondheid mens of dier, hebben ze lak aan.
  Immers dat hebben ze al 40 jaar.
  In andere landen noemen ze dit maffia, voor Nevedi zou niemand respect voor moeten hebben.
  Boeren moeten snappen dat transparantie vereist is.
  en dat heeft Nevedi simpel te leveren.
  De boeren vakbonden zouden idd druk op Nevedi moeten zetten.

 • probe14

  Je kunt altijd switchen als je leverancier niet aan jouw wensen voldoet. Logisch als je goed recept hebt als voerfabrikant dat je die niet wilt delen. Alles transparant in de markt is dood in de pot. Dan geen drang tot innovatie meer, dat snapt toch iedere wakkere boer. Kom op zeg, maak zelf de keuzes maar ga niet huilen over de recepten.

 • probe14

  Bankivahoen. Jouw reactie no. 2 slaat de plank mis. Vraag het aan kuikenbroeders, dierenartsen, voervertegenwoordigers en slachterijen. Wat een verschil in kwaliteit van kuikens houden. Ik zie het zelf binnen studieclub. Vaak dezelfde met strooiselproblemen, afkeuringen etc. Deze adressen blijven vaak veranderen maar lossen oorzaak niet op!

 • Hugobens

  Info387 Dat klopt het is daarom ook goed dat de mengvoerbranche wil meewerken aan benchmarking voor antibiotica. Zodat je als vleeskuikenhouder inderdaad beter kunt kiezen.

 • bankivahoen

  De ene studieclub is de andere niet blijkbaar info387 @ .Dus jou interesseert het niet wat je de kuikens voert? Hoe naief kun je zijn?

 • probe14

  Als kuikens het goed doen boeit het me niks. Al doen ze er zand in. Het resultaat is snel genoeg bekend bij vleeskuikens. Daarnaast kunnen ze je van alles wijs maken. En verstand hebben we er niet van. Wel kunnen we in de stal en bij de weegbrug conclusies trekken......

 • drientje

  Oplossing! Neem een onafhankelijke adviseur die ook de optimalisatie doet van het voer en daag een voerleverancier uit dit voor de gehele mestperiode voor dezelfde prijs te leveren. Ondertussen wel enkele steeksproefgewijze controles laten doen van het voer. Met deze opzet wordt de voerleverancier ook weer voerleverancier.

 • Broederijbrok

  Neem twee voerleveranciers, dan onstaat er vanzelf een twee strijd, waar de pluimveehouder de vruchten van plukt.

 • JJacobs

  Interessante discussie. Een kuiken drinkt meer dan dat hij eet.
  Kijk daarom ook eens naar de waterkwaliteit in combinatie met voer en management.
  Water is de meest gevoerde grondstof in de sector en ik vind het dan ook bijzonder dat dit 'voer' ook in deze discussie buiten beeld blijft.

 • bankivahoen

  JJacobs@, als je de berichtgeving de laatste tijd gevolgd hebt is er juist zeer veel aandacht voor drinkwaterkwaliteit veel meer als voor de kwaliteit van het voer en de onwilligheid van de fabrikanten om exact te zeggen wat er in hun voer zit en hoeveel van elks !! Heb je soms een relatie met de voersector ?

 • Kippenboerke

  @ broederij Brok. Dus ook 2 broederijen.

 • Kippenboerke

  @ broederij Brok. Dus ook 2 broederijen.

 • JJacobs

  bankivahoen@
  Nee dat niet maar ik ben wel actief in de drinkwatersector en vanuit dat perspectief volg ik deze discussie. De drinkwaterkwaliteit voor dieren is vlgs onderzoerk door GD nog steeds niet optimaal. Vaak worden monsters genomen bij de bron en niet op de nippel.Verbeter het drinkwater aan de nippel en je verbeterd ook de diergezondheid. Als je drinkwater constant van kwaliteit is, en je hebt dat geborgd, dan pas kun je het verschil in voerkwaliteit laten zien. Water is de meest gevoerde grondstof in de sector.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.