Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Microalgen verrijken eieren met omega-3

Leuven - Door microalgen toe te voegen aan het voer van leghennen kan het omega-3-gehalte van eierdooiers worden verhoogd. Dit blijkt uit onderzoek van KU Leuven.

Microalgen zijn eencellige organismen die in het water leven en zijn van nature rijk zijn aan omega-3-vetzuren. Deze vetzuren zijn erg gezond. Ze komen vooral voor in vette vis.

De bio-ingenieurs van de Belgische universiteit onderzochten in opdracht van Flanders’ Food of micro-algen een bron van gezonde omega-3-vetzuren zijn. Het blijkt dat de concentratie aan twee stoffen in de oliën uit de autotrofe micro-algen – DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur) – in de buurt komt van de omega-3-oliën die nu op de markt zijn.

In een tweede onderzoek, het Omega-Ei-project, kwam de interessante toepassing in leghennenvoer aan het licht. Dat leidde tot het inzicht dat microalgen als toevoeging in veevoeder potentieel hebben om eieren te verrijken met DHA. Uit de vergelijking met andere omega-3-bronnen blijkt dat de microalgen tot negenmaal efficiënter zijn dan het veel gebruikte lijnzaad om eieren aan te rijken. Naast omega-3-vetzuren kwamen ook carotenoïden (natuurlijke en gezonde kleurstoffen) uit de microalgen in de eierdooier terecht. Een smaakpanel gaf een positieve beoordeling aan de smaak en de geur van deze eieren.

Eén reactie

  • agratax2

    Hoeveel eieren moet ik eten om mijn -cholesterol- te verlagen? Bij Becel loopt het in de kuipjes per dag per persoon wil er resultaat optreden. Met andere woorden nu straks cholesterol verlagende eieren van wege omega 3 en dan te bedenken dat diezelfde eieren een dag geleden nog cholesterol verhogend zouden werken. Ik kan dan ook maar tot een conclusie komen 'eieren van de toekomst zijn cholesterol neutraal'.

Of registreer je om te kunnen reageren.