Pluimveehouderij

Nieuws

Invoerverbod bij vogelgriep was te streng

Luxemburg – De Europese Commissie heeft te strenge regels ingesteld voor de invoer van siervogels bij de maatregelen tegen de verspreiding van aviaire influenza. Dat zegt het Gerecht van de Europese Unie.

Een aantal handelaren en importeurs had bezwaar gemaakt tegen de maatregel van de Europese Commissie om een verbod in te stellen op de invoer van in het wild gevangen vogels.

Volgens de Europese rechter heeft de Europese Commissie niet duidelijk gemaakt waarom zo'n strenge maatregel nodig was en dat er geen minder vergaande maatregelen mogelijk waren. De rechter meent dat de EU ook had kunnen volstaan met een invoerverbod voor vogels uit een bepaalde regio. Toen de maatregelen door de EU is verlengd, werd ook in tweede instantie geen verschil gemaakt tussen verschillende herkomstregio's. Ook daarmee heeft de Europese Commissie de importeurs schade gedaan.

De betrokken importeurs  van gevangen siervogels hebben recht op een schadevergoeding, zegt het Gerecht.

Of registreer je om te kunnen reageren.